Quantcast
Υπουργείο Οικονομικών: Διαψεύδει ότι έκανε παρέμβαση για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - enikonomia.gr
share

Υπουργείο Οικονομικών: Διαψεύδει ότι έκανε παρέμβαση για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

δημοσιεύτηκε:

Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει με ανακοίνωσή του ότι παρενέβη στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για να καθυστερήσει την αναθεώρηση των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η “Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής”.

Το αξιοσημείωτο είναι η Επιτροπή αυτή  είναι ένα 5μελές όργανο που θεσπίστηκε με βάση μνημονιακό στατιστικό νόμο και όπου την πλειοψηφία την έχουν ξένοι εμπειρογνώμονες, με επικεφαλής της Ιρλανδό αξιωματούχο, ενώ ο Προέδρος της ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να συμμετέχει στις εργασίες χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Στην δεύτερη ετήσια έκθεσή της, η Επιτροπή τόνισε, επίσης, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα ανεξαρτησίας της Στατιστικής Αρχής, όπως σε άλλες χώρες, παρά την πρόβλεψη του νόμου για τη λειτουργική ανεξαρτησία της. Αποφαίνεται, μάλιστα, αρνητικά για το γεγονός ότι συνεχίζεται η υπόθεση της δικαστικής δίωξης κατά του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για την καταγγελία ότι “φούσκωσε” το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009. 

 

Για αόριστες καταγγελίες μιλά το υπουργείο Οικονομικών 

 

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι  “η Ελληνική Στατιστική Αρχή επιτελεί δύσκολο έργο και είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή και τις αποφάσεις της, τις σεβόμαστε πλήρως. Μάλιστα, όσες φορές ζητήθηκαν οικονομικά στοιχεία, αυτά δόθηκαν αναλυτικά, ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, για το οποίο αφιερώθηκαν στο παρελθόν πολλές εργατοώρες. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση ανακοίνωσης των στοιχείων αυτών, μακροπρόθεσμα, είναι άνευ ουσίας και περιεχομένου. Κατόπιν τούτου, θεωρείται αινιγματική η αόριστη καταγγελία για παρέμβαση στελεχών του Δημοσίου, όπως αναφέρεται σε υπηρεσιακό έγγραφο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής”.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.