Quantcast
Ζαγορίτης: Επαναφορά της αγοράς στην κανονικότητα με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής - enikonomia.gr
share

Ζαγορίτης: Επαναφορά της αγοράς στην κανονικότητα με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

δημοσιεύτηκε:

Την ικανοποίησή του για την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης.

«Αυτό θα απαλλάξει τους καταναλωτές από ένα άδικο, δυσβάσταχτο και για πάρα πολλούς εξοντωτικό βάρος», τονίζει ο κ. Ζαγορίτης και προσθέτει:

«Η διάταξη φαίνεται να είναι ένα σημαντικό βήμα για την επαναφορά της αγοράς ενέργειας στην κανονικότητα και τη νομιμότητα. Ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών και της παραβατικότητας από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, που ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει κατ’ επανάληψιν επισημάνει και καταγγείλει».

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ, προβλέπει την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου. Προβλέπεται ακόμη ότι:

  • Έως τις 10 Ιουλίου οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου. Οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν τον Αύγουστο δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής.
  • Δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.
  • Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα.
  • Με τον τρόπο αυτόν οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.
  • Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να αναγράφουν στους έντυπους και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με τις ρυθμίσεις που εισάγονται θα απορροφηθεί:

  • Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης.
  • Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.
  • Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.
  • Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.