Quantcast
Ζαββός: Τον Ιανουάριο η μεταρρύθμιση για την Κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο - enikonomia.gr
share

Ζαββός: Τον Ιανουάριο η μεταρρύθμιση για την Κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο

δημοσιεύτηκε:

«Ο προϋπολογισμός του 2020 απεικονίζει, για πρώτη φορά μετά από μια 5ετία, μια αυθεντική αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, στη Βουλή, αναφερόμενος στη «δυναμική επανεκκίνηση του τραπεζικού τομέα».

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα προτείνει τη μεγάλη μεταρρύθμιση για την Κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο.

«Χωρίς ένα σταθερό και ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί ο τραπεζικός τομέας», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών που ενημέρωσε την εθνική Αντιπροσωπεία για το σχέδιο “Ηρακλής” που στόχο έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Ζαββός είπε ότι η μείωση του βάρους των τραπεζών θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή τροχιά που δρομολογούν οι εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

«Ο “Ηρακλής” όχι μόνο θα απαλλάξει το τραπεζικό σύστημα από το μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων αλλά παράλληλα θα απελευθερώσει κεφάλαια που θα επενδυθούν στην πραγματική οικονομία», είπε ο υφυπουργός και τόνισε ότι ο “Ηρακλής”είναι μια στρατηγική προσέγγισης διεθνών επενδυτών που πλέον βλέπουν ότι η χώρα έχει πολιτική σταθερότητα, οικονομικό πρόγραμμα και κυρίως αναπτυξιακή προοπτική.

Πέρα όμως από τη συμβολή του στην οικονομία, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, ο κ. Ζαββός υπογράμμισε και την «κοινωνική διάσταση» του “Ηρακλή”, αφού, όπως είπε, προβλέπει μηχανισμούς που αναγκάζουν μεν τις τράπεζες να κυνηγήσουν περισσότερο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, θεσπίζει δε ένα πλαίσιο για τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, με βάση το οποίο οι συνεπείς δανειολήπτες που προσκομίζουν εχέγγυα ανάκαμψης να μπορούν να βρουν μια ευνοϊκότερη λύση.

«Ο “Ηρακλής” προσφέρει, σε μια συγκυρία εκρηκτικής ανάπτυξης της αγοράς ομολόγων και παράλληλα αρνητικών επιτοκίων ένα πολύ ελκυστικό ομόλογο για τους διεθνείς επενδυτές», είπε ο υφυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, με όλο αυτό το μηχανισμό, θα υπάρξει χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Ο κ. Ζαββός αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του για να καθησυχάσει εκείνους που ανησυχούν ότι ο “Ηρακλής” οδηγεί τα σπίτια τους σε ξένα funds.

«Ο “Ηρακλής” δεν αφορά την πώληση δανείων σε funds, δεν αποτελεί κάποια μορφή ανακεφαλαιοποίησης, δεν αλλάζει στο ελάχιστο τη θέση του δανειολήπτη και τα δικαιώματά του. Δεν αλλάζει την προστασία του δανειολήπτη, βάσει το υπάρχοντος νομικού πλαισίου, δεν αλλάζει το νομικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας», είπε ο υφυπουργός και υπογράμμισε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας «πρέπει και θα αποτελέσει το κινητήριο όχημα για την απορρόφηση και ευρωπαϊκών κονδυλίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου που συζητείται, αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ώστε να έχουμε, για την ελληνική οικονομία, τον επιτυχή συγκερασμό δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι, μέσα στον Ιανουάριο, η κυβέρνηση θα προτείνει τη μεγάλη μεταρρύθμιση για την Κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο. «Ζήσαμε όλοι προσφάτως, τα μεγάλα σκάνδαλα που ταλάνισαν την ελληνική οικονομία, το ελληνικό Χρηματιστήριο, την ελληνική Κεφαλαιαγορά και αμαύρωσαν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Γι΄ αυτό φέρνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις που θα αποβλέπουν στην πλήρη θωράκιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στη θεσμική της θωράκιση με ό,τι χρειάζεται από εξουσίες και ό,τι απαιτείται από ποινές», είπε και ενημέρωσε ότι «στόχος είναι η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, που αφορά τις σχέσεις της εταιρείας προς τους μετόχους επενδυτές και αυτής που αφορά την εσωτερική λειτουργία της εταιρείας». Είπε ακόμη ότι πρέπει να δοθούν και όλα τα κίνητρα ώστε να έχουμε και προσέλκυση εταιρειών στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Στο νομοσχέδιο αυτό θα περιληφθούν και διατάξεις για την πράσινη χρηματοδότηση, που αφορά τον τραπεζικό, το χρηματιστηριακό χώρο και της κεφαλαιαγοράς


Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.