Quantcast
ΖΕΙΤ: Οι πιστωτές δίνουν στην Ελλάδα 12 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 - enikonomia.gr
share

ΖΕΙΤ: Οι πιστωτές δίνουν στην Ελλάδα 12 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015

δημοσιεύτηκε:

Σε μία νέα και τελική πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας ZEIT, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει νέα παράταση του προγράμματος έως το τέλος του έτους, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ZEIT από κύκλους με γνώση των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα θα μπορεί με την παράταση του προγράμματος να χρησιμοποιήσει τα 10 δις. ευρώ – που δεν διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τους επόμενους μήνες. Ως αντάλλαγμα ζητείται από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στις αρχές Ιουνίου στην 5μερή συνάντηση του Βερολίνου.
Στη χρηματοδότηση της Ελλάδας θα συμμετάσχει και η ΕΚΤ, επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει κατά 2 δις. ευρώ το πλαφόν των εντόκων γραμματίων που εκδίδει. Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να καταθέσουν τα έντοκα που θα αγόραζαν ως ενέχυρα για να λάβουν νέα χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Την πρόταση αυτή συμμερίζονται τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το ΔΝΤ δεν αναμένεται να συμμετάσχει αρχικά στη χρηματοδότηση, καθώς δεν θα θεωρεί ότι έχουν εκπληρωθεί οι όροι που θέτει . Μετά την παράταση, θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα, που θα προβλέπει χρηματοδότηση με ένα διψήφιο ποσό (σε δις. ευρώ) χαμηλού έως μεσαίου μεγέθους. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και πάλι στο πρόγραμμα, όταν η Ευρώπη συμφωνήσει σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους.

 

Πηγή: ZEIT

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.