Quantcast
Αντιδράσεις για το κλείσιμο των γραφείων της Deutsche Welle στη Ρωσία - "Απαράδεκτο" λέει η ΕΕ - enikonomia.gr
share

Αντιδράσεις για το κλείσιμο των γραφείων της Deutsche Welle στη Ρωσία – “Απαράδεκτο” λέει η ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το κλείσιμο το γραφείο του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Deutsche Welle στη Μόσχα. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι αφαιρεί τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων της που εργάζονται σε αυτό, σε μια κίνηση αντιποίνων μετά την απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει γερμανόφωνες τηλεοπτικές εκπομπές από τον κρατικό ρωσικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RT, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης άδειας.

Η διαμάχη αυτή για τα μέσα ενημέρωσης έχει επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας, που υφίστανται ήδη πιέσεις λόγω του χρονοδιαγράμματος έναρξης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος περιμένει το πράσινο φως από την αρμόδια γερμανική ρυθμιστική αρχή για να τεθεί σε λειτουργία.

Οργή στη Γερμανία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταδικάζει ως αβάσιμα “τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά της Deutsche Welle” στη Μόσχα και απευθύνει κατεπείγουσα έκκληση στη ρωσική πλευρά “να μην εκμεταλλεύεται τα προβλήματα αδειοδότησης του τηλεοπτικού σταθμού RT.de στη Γερμανία, προκειμένου να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου”, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.

Το γεγονός ότι η Ρωσία παρουσιάζει αυτά τα μέτρα ως αντίποινα “δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε, ούτε από νομική άποψη ούτε σε ό,τι αφορά την ουσία”, συνέχισε ο εκπρόσωπος και τόνισε ότι η εξέταση της άδειας μετάδοσης προγράμματος του RT.de στην Γερμανία αποτελεί αποκλειστικά θέμα της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, στην οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επιρροή”.

Χαρακτήρισε μάλιστα “καθαρά πολιτική” και “δυσανάλογη” την αντίδραση της Μόσχας, ενώ επισήμανε ότι η δημοσιογραφική εργασία των δημοσιογράφων του RT.de δεν περιορίστηκε ποτέ στη Γερμανία, σε αντίθεση με αυτό που ανακοινώθηκε στη Μόσχα για την Deutsche Welle. “Απευθύνουμε κατεπείγουσα έκκληση στη ρωσική πλευρά να μην εκμεταλλεύεται τα προβλήματα αδειοδότησης του RT.de προκειμένου να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου”, πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ και ζήτησε από τη Μόσχα να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Αντρέα Ζάσε δήλωσε ότι η εξέλιξη επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις γερμανορωσικές σχέσεις και διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της Deutsche Welle στη Ρωσία ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις ανησυχίες τους. Επιπλέον, όπως ανέφερε, “το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στη Ρωσία μας έχει απασχολήσει πολλές φορές, το εγείρουμε πάντα και δεν αφορά βέβαια μόνο την Deutsche Welle”.

Deutsche Welle

Η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων (DJV) ζήτησε την Παρασκευή με ανακοίνωσή της να ανατραπεί άμεσα η απόφαση να κλείσει το γραφείο της Deutsche Welle στη Μόσχα και να επιστραφεί σε όλους τους δημοσιογράφους η διαπίστευσή τους. “Δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για αυτό το δραστικό μέτρο λογοκρισίας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Φρανκ Ούμπεραλ και χαρακτήρισε τα ρωσικά μέτρα “φτηνή απάντηση”, καθώς, όπως είπε, η DW, σε αντίθεση με τον RT, ασκεί “ανεξάρτητη” και “κριτική” δημοσιογραφία.

Ζήτησε δε άμεση παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ένωσης, ο Χέντρικ Τσέρνερ, είχε υπερασπιστεί την απαγόρευση εκπομπής του RΤ.de, η οποία, όπως τόνισε, ελήφθη από μια ανεξάρτητη αρχή και όχι από την γερμανική κυβέρνηση. “Αυτή η διάκριση μπορεί να μην είναι γνωστή στους Ρώσους αξιωματούχους”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέρνερ και σημείωσε ότι το RT.de μπορεί να υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης.

Η Ιρίνα Φιλάτοβα, η οποία εργάζεται στη ρωσική υπηρεσία της Deutsche Welle στη Γερμανία, δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας ήταν «ένα τεράστιο σοκ» για το προσωπικό. «Περιμέναμε σαφώς κάποια μέτρα μετά την απαγόρευση του RT στη Γερμανία. Αλλά ποτέ δεν περιμέναμε ότι αυτά τα αντίποινα των ρωσικών αρχών θα ήταν τόσο σκληρά», δήλωσε η ίδια.

Η απάντηση της Ρωσίας

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο εάν η Γερμανία προχωρήσει σε τερματισμό της διαμάχης που έχει ξεσπάσει σε σχέση με τα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών, αλλά θα κλιμακώσει περαιτέρω τη διαμάχη εάν το Βερολίνο επιλέξει να το πράξει.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αναφερόμενη στη διαμάχη για τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας ενημέρωσης, ότι η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Γερμανίας.

«Εάν η γερμανική πλευρά έχει την επιθυμία να συζητήσει, να συνομιλήσει, να βρει μια μορφή εξόδου από την κατάσταση αυτή, εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί», τόνισε η Ζαχάροβα.

«Στη συνέχεια η κατάσταση θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες της γερμανικής πλευράς. Εάν η Γερμανία επιλέξει την κλιμάκωση, αντίστοιχα, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Εάν η Γερμανία επιλέξει την εξομάλυνση της κατάστασης, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Είμαστε έτοιμοι να εξομαλύνουμε αυτή την κατάσταση», είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι το RT αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις σε διάφορες χώρες της Δύσης και ότι η Μόσχα θα απαντήσει σε τυχόν βρετανικές κινήσεις κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Πούτιν Σολτς

Συνάντηση Πούτιν – Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου και να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Κονσταντίν Κόσατσεφ, αναπληρωτής πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας, δήλωσε ότι ο Πούτιν και ο Σολτς θα συζητήσουν τη διένεξη όταν συναντηθούν και πως η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να ακυρώσει την απόφασή της για την Deutsche Welle, εάν η Γερμανία άλλαζε τη στάση της σχετικά με το RT DE.

Η αντίδραση της ΕΕ

Το κλείσιμο των γραφείων της Deutsche Welle που διέταξε η Μόσχα είναι «απαράδεκτο» και «χωρίς καμία δικαιολογία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Πίτερ Στάνο

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, ο Π. Στάνο είπε ότι το κλείσιμο του γραφείου του γερμανικού διεθνούς ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Μόσχα είναι μια «πολύ κακή εξέλιξη». Σημείωσε, επίσης, ότι οι ρωσικές αρχές συνέδεσαν το κλείσιμο της DW με την απόφαση του γερμανικού ρυθμιστικού φορέα να αποκλείσει τον εθνικό ρωσικό τηλεοπτικό φορέα Russia Today (RT) από τη Γερμανία, ο οποίος δεν είχε έγκυρη άδεια λειτουργίας. «Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της DW στη Ρωσία», είπε ο Π. Στάνο, σημειώνοντας ότι η αντίδραση των ρωσικών αρχών δείχνει για άλλη μια φορά τις συνεχείς παραβιάσεις τους στην ελευθερία και ανεξαρτησία των ΜΜΕ.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με την DW και το προσωπικό της στη Ρωσία και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα πολύ στενά. Αναμένουμε ότι η DW θα έχει πλήρη και δίκαιη πρόσβαση σε όλα τα νομικά βήματα προκειμένου να απαντήσει σε αυτή την αδικαιολόγητη απόφαση της Ρωσίας», δήλωσε, τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.