Quantcast
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Αναγκαία η αναθεώρηση των Συνθηκών βάσει των προτάσεων - enikonomia.gr
share

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Αναγκαία η αναθεώρηση των Συνθηκών βάσει των προτάσεων

δημοσιεύτηκε:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τις φιλόδοξες, εκπορευόμενες από τις συστάσεις των πολιτών προτάσεις της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, για τη ριζική μεταρρύθμιση της ΕΕ και την Τετάρτη, ενέκρινε σχετικό ψήφισμα.

Το Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι οι «φιλόδοξες και εποικοδομητικές προτάσεις» που προέκυψαν από τη Διάσκεψη απαιτούν αλλαγή των Συνθηκών, για παράδειγμα προς μια απλούστερη, διαφανέστερη, πιο υπεύθυνη και πιο δημοκρατική ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, ζητεί από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων να εκπονήσει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των Συνθηκών της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω Συνέλευσης σύμφωνα με το άρθρο 48 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η ΕΕ θα πρέπει να στραφεί προς ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και χωρίς αποκλεισμούς μοντέλο ανάπτυξης, με ιδιαίτερη προσοχή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Καλούν, επίσης, την ΕΕ να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της βιοποικιλότητας και την προώθηση της βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι η βαθύτερη πολιτική ολοκλήρωση και η πραγματική δημοκρατία μπορούν να επιτευχθούν μέσω του δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας για το Κοινοβούλιο και με τον τερματισμό του κανόνα περί επίτευξης ομοφωνίας στο Συμβούλιο.

Μια άνευ προηγουμένου άσκηση συμμετοχικής δημοκρατίας

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Τρίτης, ομιλητές που εκπροσωπούν ευρεία πλειοψηφία μεταξύ των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, τόνισαν ότι οι προσδοκίες, οι προτεραιότητες και οι ανησυχίες των πολιτών έχουν ακουστεί ξεκάθαρα σε αυτή την άνευ προηγουμένου άσκηση συμμετοχικής δημοκρατίας, καθώς και ότι το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό.

Πολλοί τόνισαν ότι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ, παράλληλα με μια ισχυρότερη δημοκρατική εκπροσώπηση. Άλλοι επεσήμαναν συγκεκριμένους τομείς στους οποίους οι προτάσεις των πολιτών απαιτούν ριζικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα η θέσπιση πραγματικά ευρωπαϊκών εκλογών, καθώς και νέων εξουσιών της ΕΕ σε τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια, η μετανάστευση και η άμυνα. Ορισμένοι ομιλητές επέκριναν τη Διάσκεψη, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία ήταν στρεβλή και ότι οι προτάσεις δεν αντικατοπτρίζουν την κοινή γνώμη.

Επόμενα βήματα

Την Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου, οι τρεις συμπρόεδροι της Εκτελεστικής Επιτροπής θα παρουσιάσουν την τελική έκθεση της Διάσκεψης στους Προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στην τελετή λήξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια της Διάσκεψης ενέκρινε τις 49 προτάσεις της στις 30 Απριλίου 2022. Αυτές περιλαμβάνουν περισσότερα από 300 μέτρα σε 9 θεματικούς τομείς και έχουν στηριχθεί σε 178 συστάσεις από τις Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών, τη συνεισφορά των Εθνικών Ομάδων Πολιτών, σε ιδέες από την Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία, και 43.734 εισηγήσεις σχετικά με 16.274 ιδέες που καταγράφηκαν στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.