Quantcast
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης - Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο enikos.gr - enikonomia.gr
share

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο enikos.gr

δημοσιεύτηκε:

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέθεσε στο enikos.gr τις σκέψεις και απόψεις του στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδημούλης στο μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο, “το 1981 η Ελλάδα έγινε το 10ο μέλος της τότε ΕΟΚ μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις. Στη διάρκεια αυτών των 40 ετών είδαμε την Ένωση να μεγαλώνει, να αποκτά περισσότερες αρμοδιότητες, να καθορίζει ολοένα και περισσότερο σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας αλλά και του μέλλοντός μας. Σ’ αυτά τα 40 χρόνια η Ελλάδα αποκόμισε σημαντικά οφέλη.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι περίοδοι των κρίσεων, των έντονων αμφισβητήσεων, που συνδέονται κυρίως με την ικανότητα της Ένωσης να δίνει ολοκληρωμένες και πειστικές απαντήσεις σε κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα, αλλά και με ανεπάρκειες και λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων, τις ίδιες περιόδους, περιόδους που έζησε έντονα η Ελλάδα, ιδίως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά και την πιο πρόσφατη προσφυγική κρίση”.

Στη συνέχεια τόνισε: “Ωστόσο, αποτιμώντας κάποιος τη 40χρονη πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να καταλήξει σε ένα ισοζύγιο θετικό. Επιβεβαιώνεται, επομένως, και το λέω με ικανοποίηση, μια θέση που σταθερά προσωπικά υπερασπίζομαι από την πρώτη στιγμή. Ότι η ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ και νυν Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μία ορθή επιλογή για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς, δημοκρατίας αλλά και γεωπολιτικούς.

Σήμερα, 40 χρόνια μετά, η πρωτοφανής κρίση της πανδημίας θέτει νέες προκλήσεις, αναδεικνύοντας δομικά, συστημικά ελλείμματα, αδυναμίες αλλά και καθυστερήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πρώτη στιγμή της νέας αυτής κρίσης, αναδείχθηκε η ανάγκη να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η πολιτική ενοποίηση της ΕΕ”.

“Μία ενοποίηση που θα πρέπει να εδράζεται στην δημοκρατική εμβάθυνση, στην ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου, της οικολογικής ατζέντας αλλά και την ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και του ρόλου του μόνου άμεσα εκλεγμένου θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή η κρίση της πανδημίας είναι ήδη καταλύτης αλλαγών” υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, στο μήνυμά του στο enikos.gr, ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει μεταξύ άλλων: “Για πρώτη φορά η ευρωπαϊκή ηγεσία, παρά τις καθυστερήσεις, προχώρησε σε αποφάσεις που πριν από έναν χρόνο έμοιαζαν αδιανόητες. Όπως η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης με την έκδοση κοινού χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα είδος ευρωομολόγου και η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Συγχρόνως, αναζωπυρώνεται η συζήτηση για την αναδιαμόρφωση παγιωμένων κανόνων, όπως αυτών για το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης αλλά και για το μέλλον του δημόσιου χρέους των κρατών μελών που έχει αγγίξει ήδη τα επίπεδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η κρίση της πανδημίας δίνει την καλύτερη δυνατότητα, τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ΕΕ για να επιταχύνει την ωρίμασή της και να εξελιχθεί με βήμα πιο γοργό προς ένα κοινό και αλληλέγγυο  μέλλον για όλα τα κράτη μέλη, μειώνοντας τις διευρυνόμενες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη αλλά και μέσα σε κάθε κράτος μέλος”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.