Quantcast
Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης – Ο λόγος στους πολίτες: Έχω μεγάλη ελπίδα για μία Ευρωπαϊκή Ένωση των πολιτών - enikonomia.gr
share

Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης – Ο λόγος στους πολίτες: Έχω μεγάλη ελπίδα για μία Ευρωπαϊκή Ένωση των πολιτών

δημοσιεύτηκε:

Την ουσία και τη σημασία της συνάντησης των Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης επεσήμανε η Κατερίνα Κουβέλη, που συμμετείχε στη διοργάνωση που έγινε στη Φλωρεντία, από τις 10-12 Δεκεμβρίου.

Της Ελένης Καραμήτσου

Η κυρία Κουβέλη μίλησε στο enikos.gr για τη δημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε και ανέδειξε τον ρόλο των συντονιστών, οι οποίοι έδωσαν τις κατευθυντηρίους και ώθησαν τους πολίτες να συνεργαστούν και να γίνουν ομάδα, να γίνουν πολίτες ενός κράτους, του ευρωπαϊκού.

Όπως σημείωσε η κυρία Κουβέλη, 56 ετών, μητέρα δύο παιδιών αλλά και γιαγιά, που ασχολείται με έρευνες φαρμακευτικών προϊόντων, όταν αποφάσισε να συμμετέχει στη Διάσκεψη είχε απορία για το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία αλλά είχε και τις αντιρρήσεις της. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση της δεύτερης ομάδας πολιτών στη Φλωρεντία, η Κατερίνα Κουβέλη εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τη διοργάνωση αυτή, καθώς από πολίτης της Ελλάδας, όπως είπε χαρακτηριστικά, “γίνεσαι πολίτης της γης”.

Πώς αποφασίσατε να συμμετέχετε; Πώς σας φαίνεται η όλη διαδικασία;

Όταν ξεκίνησα είχα την απορία τι μπορώ να κάνω εδώ. Βοήθησαν αρκετά οι συντονιστές της Διάσκεψης στο να μας βάλουν γρήγορα στο κλίμα και στο να μας ωθήσουν ώστε να συμμετέχουμε και να μιλήσουμε για τα προβλήματα της δικής μας καθημερινότητας, αλλά και των φίλων, των γνωστών, των συμπολιτών. Γρήγορα αρχίσαμε να συζητάμε πλέον ισότιμα και με τους συναδέλφους από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Καταφέραμε να γίνουμε ομάδα. Αυτό οφείλεται κατά πολύ στους συντονιστές. Μας έβαλαν στην εργασία γρήγορα κι εύκολα. Πολύ σημαντικός ο ρόλος τους.

Με ποιο θέμα ασχολήθηκε η ομάδα σας;

Εμείς ασχοληθήκαμε με ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα, μη διακρίσεις, εργασιακά δικαιώματα. Οτιδήποτε έχει να κάνει με αξίες, δικαιώματα και ισότητα.

Ποιο είναι το θέμα που απασχολεί εσάς προσωπικά;

Όλα, η Δημοκρατία περιλαμβάνει τα πάντα: υγεία, παιδεία, τα πάντα είναι Δημοκρατία. Το βασικό είναι η παιδεία, πρέπει να έχουμε ενιαία ευρωπαϊκή, δημοκρατική παιδεία. Η Δημοκρατία είναι ο τρόπος που λύνουμε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, τον συνάδελφο, τον φίλο, την οικογένεια, ακόμη και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πώς είναι η εμπειρία της συμμετοχής στη Διάσκεψη;

Εκπληκτική! Και όχι μόνο τα ταξίδια. Ακόμη και η τηλεδιάσκεψη, από το σπίτι μας, το τριήμερο, ήταν εκπληκτική. Το να συνεργάζεσαι με ανθρώπους από διάφορες χώρες, είναι μοναδικό. Έρχεσαι κοντά, γίνεσαι πολίτης της γης και όχι μόνο της Ελλάδας… Θα φύγω αισιόδοξη από εδώ. Παρά το γεγονός ότι είχα τις αντιρρήσεις μου. Ήμουν από τους πολίτες που πίστευα ότι για όλα φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι όμως, όχι, φεύγω από εδώ με μεγάλη ελπίδα για μία Ευρωπαϊκή Ένωση των πολιτών.

Ακούγονται φωνές αντίρρησης μέσα στις ομάδες;

Από τη στιγμή που διοργανώνεις κάτι τέτοιο, θέλεις να χτίσεις μία γέφυρα με τους πολίτες, άρα φέρνεις τον πολίτη κοντά σου, άρα έχεις κι εσύ τη διάθεση να διασχίσεις τη μισή γέφυρα και να πας κοντά στον πολίτη. Απασχολεί την ΕΕ και χαίρομαι γι’ αυτό. Άλλωστε, όλοι φιλοξενούμενοι είμαστε σ’ αυτόν τον κόσμο. Τους πάντες -φαντάζομαι- τους ενδιαφέρει τι μέλλον θα αφήσουμε στα παιδιά.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτή τη διοργάνωση;

Από την ώρα που η ΕΕ ενδιαφέρεται για τους πολίτες, λύσεις υπάρχουν. Το θέμα είναι να ενδιαφέρεται, να μην είναι στο καβούκι της, το μεταξύ μας. Και με αυτές τις συναντήσεις δείχνει ότι υπάρχει μία εξωτερίκευση… Κάτι καλό θα βγει από όλο αυτό. Και είναι σημαντικό. Στην Ελλάδα το έχουμε έντονα. Τις ευρωεκλογές τις έχουμε σε δεύτερη μοίρα. Συνήθως ψηφίζουμε ό,τι ψηφίζουμε στις βουλευτικές εκλογές, δεν διαβάζουμε καθόλου, δεν ενημερωνόμαστε, δεν ασχολούμαστε, σαν να μην ξέρουμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας και τα δικαιώματά μας. Από την ώρα που πας και ψηφίζεις πρέπει να είσαι ενεργός πολίτης, να γνωρίζεις κάποια πράγματα, να ξέρεις τι ψηφίζεις.

Υπάρχει Ευρώπη δύο και τριών ταχυτήτων;

Υπάρχουν ομοιότητες, αλλά η Ευρώπη είναι πολλών ταχυτήτων, άλλα τα προβλήματα των πολιτών στον Νότο και άλλα αυτών στον Βορρά. Ακόμη και η κουλτούρα είναι διαφορετική. Όταν έχεις λύσει βιοποριστικά προβλήματα σκέφτεσαι τελείως διαφορετικά. Πλέον επεκτείνεις τα δικαιώματα. Όταν όμως έχεις την καθημερινότητά σου, πρέπει να βιοποριστείς, δεν κοιτάς το παραπέρα, γιατί έχεις να λύσεις το βιοποριστικό σου. Και κάπου αυτοί σε κάποια πράγματα είναι πολύ πιο μπροστά γιατί έχουν λυμένα κάποια άλλα, εμείς είμαστε πολύ πιο πίσω γιατί έχουμε άλλες προτεραιότητες και άλλα προβλήματα.

Πόσο εύκολο είναι να φτιαχτεί “κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα”;

Πρέπει να έχει δικό της Σύνταγμα η Ευρώπη. Αποδείχθηκε ότι κάτι δεν πήγε καλά γιατί δεν ήταν κοινή. Πρέπει να αποκτήσουμε κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Και νομίζω πως υπάρχει αυτή η διάθεση από τους πολίτες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη.

Το μήνυμά σας στους Ευρωπαίους πολίτες

Να συμμετέχουν, όλοι μπορούν να συμμετέχουν! Και να ενδιαφέρονται.

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης δίνει σε όλους πολίτες την ευκαιρία να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Η πρωτόγνωρη, ανοιχτή διαδικασία εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο με τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου.

Πολίτες από κάθε γωνιά της Ένωσης συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της ΕΕ για την επόμενη μέρα, μέσα από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Οι συνεισφορές των πολιτών συλλέγονται και τροφοδοτούν τις διαβουλεύσεις με ευρωβουλευτές, εθνικούς βουλευτές, εκπροσώπους της ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων, ενώ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν δεσμευτεί ότι θα μετασχηματίσουν τις προτεραιότητες που θα διαμορφωθούν σε πολιτικές, αναλόγως με τις αρμοδιότητές τους.

Η Διάσκεψη εξελίσσεται σε έναν πρωτοποριακό μηχανισμό ανατροφοδότησης με μια πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, όπου οι πολίτες μοιράζονται ιδέες και υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις συμβολές τους οι οποίες συλλέγονται, αναλύονται, ελέγχονται και δημοσιεύονται. Με αποκεντρωμένες, διαδικτυακές, προσωπικές και υβριδικές εκδηλώσεις, σε ολόκληρη την Ένωση.

Το enikos.gr κάνει ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία. Γίνεται δίαυλος επικοινωνίας, συλλέγει όλες αυτές απόψεις και τις διοχετεύει στην Ε.Ε.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να στείλει τις σκέψεις του για το Μέλλον της Ευρώπης με ένα email στο enikos.gr ([email protected]). Όλες οι απόψεις θα δημοσιεύονται στο enikos.gr, στην ειδική κατηγορία που ονομάζεται “Η Ευρώπη στο enikos“.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.