Quantcast
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – Ο λόγος στους πολίτες: “Θέλουμε την Ευρώπη πιο ενωμένη, να γίνει το σπίτι όλων μας” - enikonomia.gr
share

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – Ο λόγος στους πολίτες: “Θέλουμε την Ευρώπη πιο ενωμένη, να γίνει το σπίτι όλων μας”

δημοσιεύτηκε:

Ο Πάολο Μπαρόνε είναι ένας νέος, μόλις 23 ετών από την Ιταλία, που συμμετείχε στη συνάντηση της δεύτερης ομάδας πολιτών στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώθηκε στη Φλωρεντία, στις 10-12 Δεκεμβρίου.

Tης Ελένης Καραμήτσου

Αν και δεν μιλά καλά αγγλικά, θέλησε να συμμετάσχει στη διαδικασία ως Ευρωπαίος πολίτης και να δείξει στους συνομηλίκους του ότι η Ευρώπη χρειάζεται συμπόρευση και συνεργασία, όπως είπε στο enikos.gr.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επερχόμενη αλλαγή, που χρειάζεται την προσπάθεια όλων, καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες διαθέτουν κοινή οπτική, κατά την άποψή του. Όπως υπογράμμισε “θέλουμε την Ευρώπη πιο ενωμένη, να γίνει το σπίτι όλων των πολιτών της”.

Γιατί αποφάσισες να συμμετάσχεις στη Διάσκεψη;

Συμμετέχω κι εγώ στο συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης. Είμαι τυχερός, όπως και όλοι οι άλλοι πολίτες που βρισκόμαστε εδώ. Στη Φλωρεντία είναι η τρίτη συνεδρίαση της ομάδας και τα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε αφορούν τις διακρίσεις, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου από τη Διάσκεψη;

Είμαι πολύ νέος, 23 ετών, όπως και τόσοι άλλοι εδώ μέσα και η γνώμη μας είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι όλα αυτά που συζητιούνται από εμάς, αφού συγκεντρωθούν, θα καταφέρουν να «περάσουν» στην τρέχουσα πραγματικότητα. Εμείς οι νέοι είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε ένα καλύτερο μέλλον και εμείς είμαστε που θα πρέπει να αλλάξουμε την κοινωνία. Εδώ συζητιέται ότι η αλλαγή θα έρθει μετά το 2050 αλλά προσωπικά προσδοκώ ότι αυτό θα το καταφέρουμε γρηγορότερα. Βλέπετε όλοι μας, είτε κάποιος είναι Ιταλός είτε Ισπανός είτε Έλληνας, έχουμε κοινή οπτική.

Θέλουμε την Ευρώπη πιο ενωμένη, περιμένουμε αυτή την προσπάθεια, ώστε όλα τα εδάφη από την Ισπανία μέχρι τη Λιθουανία ν’ αποτελέσουν μια επικράτεια χωρίς να υπάρχουν χάσματα ανάμεσα στις χώρες. Θέλουμε η Ευρώπη να γίνει το σπίτι όλων των πολιτών της. Προσωπικά αν και θέλω να έχω, όπως και όλοι οι πολίτες, την ιστορία και την παράδοση της χώρας μου, δεν επιθυμώ να είμαι μόνο Ιταλός αλλά και Ευρωπαίος.

Ένα μήνυμα που θα ήθελες να απευθύνεις στους Ευρωπαίους και κυρίως στους συνομηλίκους σου

Έχω ένα μήνυμα για τους νέους: πρέπει να μελετούμε, να αναζητούμε την αλήθεια, να είμαστε περίεργοι, φιλομαθείς και φιλόδοξοι. Εύχομαι σε πολλούς όπως εγώ να συμμετάσχουν στο μέλλον σε ανάλογα συνέδρια και να επιδιώξουν να εκφράσουν την άποψή τους.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Υπενθυμίζεται πως η συνάντηση της δεύτερης ομάδας πολιτών που γίνεται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στο Φιέζολε, έξω από τη Φλωρεντία, το τριήμερο 10-12 Δεκεμβρίου, όπου 200 πολίτες από τα 27 κράτη μέλη επικεντρώθηκαν σε θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, στις αξίες, τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ασφάλεια. Με το τέλος των εργασιών οι πολίτες ψήφισαν 39 συστάσεις.

Πρόκειται για τις πρώτες συστάσεις των ευρωπαϊκών ομάδων πολιτών στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, μία Διάσκεψη που έγινε αφορμή για συνάντηση ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών αλλά και με διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, οι οποίοι επέδειξαν θέληση, ενότητα και αλληλεγγύη, κατάφεραν να ξεπεράσουν αντιθέσεις και διαφορές και να συνεργαστούν σαν μια ομάδα, σαν πολίτες ενός κράτους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.