Quantcast
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι ομάδες πολιτών ολοκληρώνουν τις συστάσεις τους - enikonomia.gr
share

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι ομάδες πολιτών ολοκληρώνουν τις συστάσεις τους

δημοσιεύτηκε:

Έπειτα από δυο κύκλους διαβουλεύσεων, οι ομάδες Ευρωπαίων πολιτών ετοιμάζονται να διατυπώσουν και να παρουσιάσουν τις τελικές τους προτάσεις μεταρρυθμίσεων για το μέλλον της ΕΕ.

Συνολικά 800 πολίτες έχουν λάβει μέρος στις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών τους τελευταίους μήνες, καταθέτοντας προτάσεις και λύσεις σε μακροπρόθεσμες προκλήσεις της ΕΕ. Κάθε ομάδα συναντήθηκε δυο φορές στη διάρκεια δυο σαββατοκύριακων. Την πρώτη φορά συναντήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και τη δεύτερη μέσω διαδικτύου.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν με ειδικούς, εντόπισαν τα θέματα προς συζήτηση και χωρίστηκαν σε ομάδες για να αναζητήσουν πιθανές λύσεις. Οι προτάσεις τους θα οριστικοποιηθούν κατά τον τρίτο κύκλο διαβουλεύσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Οι ομάδες πολιτών ολοκληρώνουν τις εργασίες τους

Οι τελευταίες διαβουλεύσεις των ομάδες πολιτών θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων σαββατοκύριακων. Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, σύνοδοι ολομέλειας της Διάσκεψης κατά τις οποίες οι εκπρόσωποι των ομάδων πολιτών θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους στα μέλη των ΕΕ οργάνων, στα εθνικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Λόγω τις εξελισσόμενης κατάστασης με την πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα στην Ιρλανδία, αναβλήθηκε η συνάντηση της πρώτης ομάδας Ευρωπαίων πολιτών που ήταν προγραμματισμένη για τις 3-5 Δεκεμβρίου, στο Δουβλίνο. Θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Οι επόμενες διαβουλεύσεις και συνεδριάσεις ολομέλειας θα διεξαχθούν ως εξής:

Συναντήσεις των ομάδων πολιτών και σύνοδοι ολομέλειας της Διάσκεψης
  • 10-12 Δεκεμβρίου: Ομάδα 2 (ευρωπαϊκή δημοκρατία, αξίες, δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια) – Φλωρεντία
  • 17-18 Δεκεμβρίου: Διάσκεψη ολομέλειας – Στρασβούργο
  • 7-9 Ιανουαρίου 2022: Ομάδα 3 (κλιματική αλλαγή, περιβάλλον, υγεία) – Βαρσοβία
  • 14-16 Ιανουαρίου: Ομάδα 4 (η ΕΕ στον κόσμο, μετανάστευση) – Μάαστριχτ
  • 21-22 Ιανουαρίου: Σύνοδος ολομέλειας – Στρασβούργο

Επόμενα βήματα

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία της ΕΕ που στοχεύει να μετατρέψει τις προτάσεις των πολιτών για την Ευρώπη σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγή.

Οι προτάσεις των ομάδων πολιτών και οι ιδέες που οι πολίτες υποβάλλουν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Διάσκεψης θα αποτελέσουν τη βάση συζητήσεων κατά τις συνόδους ολομέλειας, στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των οργάνων της ΕΕ, των εθνικών κοινοβουλίων, των τοπικών και περιφερειακών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών.

Η τελική έκθεση τη Διάσκεψης θα καταρτιστεί από ειδική επιτροπή που θα περιλαμβάνει μέλη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή καθώς και άλλους παρατηρητές. Η έκθεση θα συνταχθεί σε συνεργασία με την ολομέλεια και θα λάβει την έγκριση της. Το ΕΚ, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα συνεχίσουν να εργάζονται βάσει των συμπερασμάτων της έκθεσης.

Μοιράσου τις ιδέες σου για το Μέλλον της Ευρώπης στη πλατφόρμα της Διάσκεψης


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.