Quantcast
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι πολίτες συζητούν για τη δημοκρατία και τις ευρωπαϊκές αξίες - enikonomia.gr
share

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι πολίτες συζητούν για τη δημοκρατία και τις ευρωπαϊκές αξίες

δημοσιεύτηκε:

Στη Φλωρεντία θα χτυπά τις επόμενες ημέρες η καρδιά τηςΕυρώπης, καθώς η ιταλική πόλη φιλοξενεί τη συνάντηση ομάδας Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Αποστολή στη Φλωρεντία: Ελένη Καραμήτσου

Η συνάντηση διεξάγεται από τις 10-12 Δεκεμβρίου 2021 στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, με τις εργασίες να ξεκινούν την Παρασκευή το πρωί και να διαρκούν για ένα τριήμερο.

Πώς να παρακολουθήσετε:

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 10:15-11:30 (ώρα Ελλάδας) στο Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ και στην Ψηφιακή Πλατφόρμα της Διάσκεψης

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 11:00- 15:00 (ώρα Ελλάδας) στο Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ και στην Ψηφιακή Πλατφόρμα της Διάσκεψης

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μοναδική και επίκαιρη ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συζητήσουν τις προκλήσεις της Ευρώπης και τις προτεραιότητές της.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους πολίτες που συμμετέχουν στη δεύτερη ομάδα είναι η ευρωπαϊκή δημοκρατία/αξίες και δικαιώματα, αλλά και το κράτος δικαίου και η ασφάλεια.

Οι ομάδες Ευρωπαίων πολιτών αποτελούν βασικό στοιχείο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. Έχουν οργανωθεί τέσσερις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών για να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να σκεφτούν από κοινού το μέλλον που επιθυμούν για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, οι ομάδες αποτελούνται η καθεμία από 200 Ευρωπαίους πολίτες κατόπιν τυχαίας επιλογής, από τα 27 κράτη μέλη. Οι ομάδες αυτές αντικατοπτρίζουν την πολυμορφία της ΕΕ: γεωγραφική προέλευση (ιθαγένεια και αστικό/αγροτικό περιβάλλον), φύλο, ηλικία, κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και επίπεδο εκπαίδευσης.

Η δεύτερη ομάδα ‘”Ευρωπαϊκή δημοκρατία / αξίες, δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια”, που συναντάται στη Φλωρεντία ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με τη δημοκρατία, όπως οι εκλογές, η συμμετοχή των πολιτών και μετά το πέρας των εκλογικών περιόδων, η απόσταση που αισθάνονται οι πολίτες να τους χωρίζει από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η παραπληροφόρηση.

Η ομάδα θα εξετάσει επίσης ζητήματα που σχετίζονται με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αξίες, το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων. Ταυτόχρονα, η ομάδα θα ασχοληθεί με την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ, όπως η προστασία των Ευρωπαίων από τρομοκρατικές πράξεις και άλλα εγκλήματα.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία της ΕΕ που στοχεύει να μετατρέψει τις προτάσεις των πολιτών για την Ευρώπη σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγή.

Οι προτάσεις των ομάδων πολιτών και οι ιδέες που οι πολίτες υποβάλλουν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Διάσκεψης θα αποτελέσουν τη βάση συζητήσεων κατά τις συνόδους ολομέλειας, στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των οργάνων της ΕΕ, των εθνικών κοινοβουλίων, των τοπικών και περιφερειακών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών.

Η τελική έκθεση τη Διάσκεψης θα καταρτιστεί από ειδική επιτροπή που θα περιλαμβάνει μέλη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή καθώς και άλλους παρατηρητές. Η έκθεση θα συνταχθεί σε συνεργασία με την ολομέλεια και θα λάβει την έγκριση της. Το ΕΚ, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα συνεχίσουν να εργάζονται βάσει των συμπερασμάτων της έκθεσης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.