Quantcast
ECDC: Συναγερμός σε πέντε χώρες της Ευρώπης για κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά - enikonomia.gr
share

ECDC: Συναγερμός σε πέντε χώρες της Ευρώπης για κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά

δημοσιεύτηκε:

Συναγερμός έχει σημάνει και σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων άγνωστης προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας, που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), επισήμανε ότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε παιδιά στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

“Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας” στις αρχές Απριλίου, “επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίστηκαν, επίσης, σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το ECDC.

«Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει πως περιμένει να ανακοινωθούν νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες και είχε ήδη αναφέρει «λιγότερα από πέντε» κρούσματα στην Ιρλανδία και τρία στην Ισπανία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικοινώνησε με το ECDC, που δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά χώρα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταγραφεί θάνατος, όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος. «Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα», σύμφωνα με το ECDC.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανακοινώσει σε μία πρώτη φάση, στις 5 Απριλίου στον ΠΟΥ, 10 κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας στη Σκωτία, πριν ανακοινώσει τρεις ημέρες αργότερα συνολικά 74 κρούσματα, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ. Μεταξύ των βρετανικών κρουσμάτων, «πολλά είχαν σημάδια ίκτερου».

«Ορισμένα κρούσματα είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών τις προηγούμενες εβδομάδες», αναφέρει το ECDC.

“Δεν υπάρχει κρούσμα στην Ελλάδα” λέει ο Πλεύρης

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, στην Ελλάδα δεν έχει βρεθεί κάποιο κρούσμα, αλλά “βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή”.

“Υπάρχει μια έξαρση στην Αμερική και την Βρετανία. Τα πρώτα στοιχεία δεν δείχνουν κάποια σύνδεση με τον Covid. Είμαστε σε επιφυλακή γιατί χρειάστηκε σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στις ΗΠΑ να γίνουν και μεταμοσχεύσεις σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5. Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή” ανέφερε.

Πηγή: AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.