Quantcast
ΕΕ: Αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν - "Να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας" - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν – “Να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας”

δημοσιεύτηκε:

Ακόμα μία καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται από την ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων που διέρρευσε.

Με βάση το εν λόγω κείμενο οι 27 ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν εκ νέου τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας.
Το προσχέδιο των συμπερασμάτων αναμένεται να υπογραμμίζει «τη βαθιά ανησυχία του Συμβουλίου για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».

Το κείμενο θα υπενθυμίζει προηγούμενα συμπεράσματα και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, και θα σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «περιμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει με βιώσιμο τρόπο σχέσεις καλής γειτονίας».

Παράλληλα, όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευσή της στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και ζητεί την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας» και αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιοχής ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.

Όσον αφορά στην Ουκρανία, τονίζεται ότι η υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ εντείνει περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, αλλά και ότι όσον αφορά στις κυρώσεις οι εργασίες θα συνεχιστούν, με στόχο την ενίσχυση της εφαρμογής τους και την αποφυγή της καταπάτησης.

Επίσης, καλούνται όλες οι χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ, ιδίως οι υποψήφιες χώρες.

Τέλος, το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σημειώνει ότι η Ρωσία, η Λευκορωσία και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και για τα άλλα σοβαρότερα εγκλήματα θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.