Quantcast
Ε.Ε: Αυτές είναι οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας - enikonomia.gr
share

Ε.Ε: Αυτές είναι οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

δημοσιεύτηκε:

Την επέκταση των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας και του Μινσκ αποφάσισαν σήμερα οι «27».

Συγκεκριμένα αποσυνέδεσαν τρεις λευκορωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift, όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων στο Twitter η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν επίσης νέες κυρώσεις στους τομείς της ναυσιπλοΐας και των κρυπτονομισμάτων και πρόσθεσαν Ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες στην μαύρη λίστα της ΕΕ.

Τα μέτρα συμπληρώνουν τις τρεις δέσμες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία που επιβλήθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες από την Ένωση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται λίστα 100 προσώπων υποψήφιων για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων και η απόφαση θα ληφθεί εντός της ημέρας.

Οι Ευρωπαίοι επέκτειναν τη λίστα των τεχνολογιών και των αγαθών που δεν μπορούν να εξαχθούν στη Ρωσία και αποσαφήνισαν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα κρυπτονομίσματα.

Οι χώρες της G7 και η ΕΕ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι αναζητούν τρόπους για να εμποδίσουν τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα.

Από την επιβολή των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών κυρώσεων με στόχο το ρωσικό νόμισμα και την παράλυση του ρωσικού τραπεζικού τομέα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αγορές κρυπτονομισμάτων σε ρούβλια έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδο ρεκόρ.

Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν σήμερα από τους 27 αναμένεται να εγκριθούν κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Μαρτίου και θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ορισμένα, όπως ο αποκλεισμός των λευκορωσικών τραπεζών από το Swift, έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τη Ρωσία να παρακάμψει τον αποκλεισμό των δικών της τραπεζών από το Swift.

Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Ε.Ε. έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά 680 προσώπων, 53 οργανισμών, με απαγόρευση εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στην Ευρώπη.

Από το τέλος του Φεβρουαρίου, οι 27 έχουν παγώσει τα στοιχεία ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων και έχουν αποκλείσει από το Swift επτά ρωσικές τράπεζες.

Η Ευρώπη έχει κλείσει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και έχει απαγορεύσει την εξαγωγή προς την Ρωσία εξαρτημάτων και τεχνολογιών που προορίζονται για τον αεροναυπηγικό τομέα.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.