Quantcast
ΕΕ: Για την ένταξη της Ουκρανίας θα χρειαστούν 15-20 χρόνια - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Για την ένταξη της Ουκρανίας θα χρειαστούν 15-20 χρόνια

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον τόνισε πως η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ θα διαρκέσει 15-20 χρόνια και στο μεταξύ το Κίεβο θα μπορούσε να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα, όπως έχει προτείνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αν πούμε ότι η Ουκρανία θα μπει στην ΕΕ σε 6 μήνες, σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι ψέμα. Δεν είναι αλήθεια. Θα χρειαστούν αναμφίβολα 15-20 χρόνια, είναι πολύς καιρός», είπε ο Μπον μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio J.

«Δεν θέλω να πουλήσουμε στους Ουκρανούς πλάνες και ψέματα. Αν λέμε στους Ουκρανούς ‘Καλωσορίσατε στην ΕΕ’ αλλά δεν διαβάσατε το συμβόλαιο, στα ψιλά γράμματα λέει ‘Θα γίνει σε 15 χρόνια’, πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς του ουκρανικού λαού», συνέχισε.

«Εν αναμονή, οφείλουμε στους Ουκρανούς (…) ένα πολιτικό σχέδιο στο οποίο μπορούν να ενταχθούν», συνέχισε, εξηγώντας ότι η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα την οποία πρότεινε ο Μακρόν είναι «συμπληρωματική της ΕΕ» και μπορεί να προσφέρει ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο στις χώρες που θέλουν να ενταχθούν.

Το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, με την ένταξη της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, διχάζει την ΕΕ. Για τον λόγο αυτόν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πρότεινε στις 9 Μαΐου τη δημιουργία ενός «νέου ευρωπαϊκού οργανισμού» στον οποίο θα μπορούσαν να μετέχουν προσωρινά οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαδικασίες.

Σε άλλη συνέντευξη, στην εφημερίδα Les Echos και στους σταθμούς Europe 1 και CNews, ο Μπον είπε ότι ο στόχος της Γαλλίας είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη» και «να απελευθερωθεί η Ουκρανία». «Παρέχουμε τα μέσα στην Ουκρανία, χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι σε πόλεμο, για να αντισταθεί (…) να απελευθερωθεί. Και οι Ουκρανοί δεν προκάλεσαν τον πόλεμο με τη Ρωσία, επιδιώκουν την απελευθέρωσή τους (…). Είναι θεμιτό, τους στηρίζουμε. Δεν είναι μόνο ηθικό καθήκον. Αν δεν το έκανε η Ευρώπη, θα ήταν σαν να έλεγε “Εμπρός λοιπόν, η Ρωσία του Πούτιν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει”. Θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο Μπον.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.