Quantcast
ΕΕ: Η νέα πλατφόρμα κατά της παραπληροφόρησης - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Η νέα πλατφόρμα κατά της παραπληροφόρησης

δημοσιεύτηκε:

Ξεκίνησε την Τρίτη τη λειτουργία της σε πέντε γλώσσες (γαλλικά, ολλανδικά, λουξεμβουργιανά, αγγλικά και γερμανικά) μια πλατφόρμα κατά της παραπληροφόρησης στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανακοίνωση των οργανωτών της.

Κάθε μέρα, στον ιστότοπο belux.edmo.eu, θα δημοσιοποιούνται επαληθεύσεις γεγονότων (“fact-checking” στα αγγλικά), με σκοπό να καταδειχθούν οι ψευδείς πληροφορίες. Επίσης, θα αναρτώνται σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση πανεπιστημιακές έρευνες και εκπαιδευτικό υλικό για τα ΜΜΕ.

Το EDMO Belux συνέπραξε με το AFP και τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα RTL Luxembourg και RTBF (Βέλγιο), που πραγματοποιούν επαληθεύσεις καθημερινά. Θα είναι σε επαφή με άλλα ΜΜΕ, πρόσωπα της κοινωνίας των πολιτών και τις κυβερνήσεις προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος των εκστρατειών παραπληροφόρησης.

Το EDMO (Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων) για το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έχει επίσης μεταξύ άλλων ως εταίρους το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν (Βαλλονία) και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών στη φλαμανδική γλώσσα (vrije Universiteit Brussel).

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οι Βρυξέλλες και η πόλη του Λουξεμβούργου είναι οι πολύγλωσσες πρωτεύουσες όπου εδρεύουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, «όπου η παραπληροφόρηση μπορεί να διαδοθεί γρήγορα και να έχει μεγάλο αντίκτυπο».
Το EDMO Belux είναι ένα από τα οκτώ σχέδια που έλαβε ευρωπαϊκή επιδότηση προκειμένου να δημιουργήσει πολυεθνικούς κόμβους με σκοπό την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Ένας από αυτούς ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Πράγα στις 10 Φεβρουαρίου προκειμένου να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση στην κεντρική Ευρώπη με τοπικούς τσεχικούς, πολωνικούς και σλοβακικούς εταίρους, καθώς και το AFP, παγκόσμιο ηγέτη ψηφιακής έρευνας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.