Quantcast
ΕΚΤ : Τι λέει η Λαγκάρντ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τα επιτόκια - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ : Τι λέει η Λαγκάρντ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τα επιτόκια

δημοσιεύτηκε:

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ένα «πρόσθετο μεσοδιάστημα» μεταξύ του σχεδιαζόμενου τερματισμού του προγράμματος αγορών  ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το καλοκαίρι και της πρώτης αύξησης των επιτοκίων της μετά από μία δεκαετία και πλέον εξέφρασε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
Παράλληλα, η Λαγκάρντ επανέλαβε  ότι οι αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ θα είναι σταδιακές και  ότι θα γίνουν ύστερα από κάποιο χρόνο από τη λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων, η οποία αναμένεται να  γίνει  στο τρίτο τρίμηνο του 2022, αν δεν υπάρξει  κάποια περαιτέρω χρηματοπιστωτική αναταραχή.

«Με αυτό  τον τρόπο διατηρείται η παραδοσιακή λογική αλληλουχίας (των πολιτικών μας), αλλά μας δίνει και επιπλέον χρόνο, αν χρειαστεί, μετά τον τερματισμό των αγορών ομολόγων και πριν κάνουμε το επόμενο βήμα προς την ομαλοποίηση», σημείωσε.

Οι επενδυτές ενίσχυσαν τα στοιχήματά τους για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Μετά τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ,οι επενδυτές ενίσχυσαν τα στοιχήματά τους για το θέμα αυτό  .

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο ύστερα από 8 χρόνια σε αρνητικό έδαφος.

Η ΕΚΤ  έχει αναφέρει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί στο 2% πριν αυξήσει τα επιτόκια.

 

Τι λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν

ΕΚΤ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, είπε ότι ο δομικός πληθωρισμός που  ανήλθε στο 2,9% τον Φεβρουάριο,  ενδέχεται να  μειωθεί σταδιακά καθώς οι τιμές των καυσίμων θα σταματήσουν να αυξάνονται.

Ο Λέιν υπολόγισε ότι περίπου 80 μονάδες βάσης (0,8 της ποσοστιαίας μονάδας) του δομικού πληθωρισμού οφείλεται αποκλειστικά στο σοκ του ενεργειακού κόστους.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει νέα εργαλεία για να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική θα μεταδίδεται σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης καθώς θα τερματίζει τις αγορές ομολόγων.

Τα εργαλεία αυτά έχουν βοηθήσει στον περιορισμό της διαφοράς στο κόστος δανεισμού της Γερμανίας και χωρών με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

«Αν είναι ανάγκη, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε νέα μέσα για να διασφαλίσουμε τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής καθώς προχωρούμε προς την ομαλοποίηση της πολιτικής, όπως έχουμε δείξει σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν», πρόσθεσε.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.