Quantcast
Εμανουέλ Μακρόν: Η Ουκρανία να δεχτεί συνομιλίες με τη Ρωσία - enikonomia.gr
share

Εμανουέλ Μακρόν: Η Ουκρανία να δεχτεί συνομιλίες με τη Ρωσία

δημοσιεύτηκε:

Αγνοώντας τις εναντίον του επικρίσεις αναφορικά με τις θέσεις που διατυπώνει γύρω από την κρίση στην Ουκρανία και την επίλυσή της, θέσεις που πολλοί θεωρούν από αιρετικές έως απαράδεκτες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, πως η Ουκρανία θα πρέπει να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία κάποια στιγμή.

Μολονότι είναι αυτονόητο ότι για να λήξει ο πόλεμος πρέπει να γίνουν συνομιλίες, η άποψη ότι η Ουκρανία πρέπει να πει ναι στις συνομιλίες δεν είναι και τόσο αρεστή σε κύκλους στο Κίεβο. “Ο Ουκρανός πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του θα πρέπει να διαπραγματευθούν με τη Ρωσία”, είπε ο Μακρόν ο οποίος επισκέπτεται τη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Ο Μακρόν έφθασε στη Ρουμανία χθες, Τρίτη, στο πλαίσιο τριήμερη επίσκεψη στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η οποία θα περιλαμβάνει τη Μολδαβία. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί πιθανόν προς το Κίεβο, την Πέμπτη, σε μια επίσκεψη μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, δήλωσαν δύο διπλωματικές πηγές.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε πως η απόδοση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας είναι ένα σωστό σήμα. “Κατά τη γνώμη μου, το καθεστώς της υποψήφιας χώρας πρέπει να δοθεί το ταχύτερο δυνατό, είναι μια ορθή λύση από ηθική, οικονομική οπτική και από οπτική ασφαλείας”, είπε και πρόσθεσε πως καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να καταστεί εφικτή μια επίλυση των διαφορών μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ο Μακρόν έχει επικριθεί από την Ουκρανία, αλλά και από συμμάχους στην ανατολική Ευρώπη για τη στάση του. Θεωρούν ότι η υποστήριξη που προσφέρει στην Ουκρανία είναι τουλάχιστον διφορούμενη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε εκμανεί όταν ο Μακρόν είχε δηλώσει κάτι επίσης αυτονόητο, ότι η Ρωσία ακόμα κι αν ηττηθεί, δεν πρέπει να ταπεινωθεί κατά τη λήξη του πολέμου, παρά την άδικη στάση της.

“Η κατάσταση στην Ευρώπη”

“Στην πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακυβεύεται μια γεωπολιτική κατάσταση χωρίς προηγούμενο, άρα ναι, για όλους αυτούς τους λόγους, το πολιτικό πλαίσιο και οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες, δικαιολογούν νέες εις βάθος συζητήσεις και νέες προόδους”, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν σε μια βάση του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία. “Eίμαστε σε ένα σημείο όπου πρέπει να στείλουμε σαφή πολιτικά σήματα, εμείς η Ευρωπαϊκή Ένωση, προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, ο οποίος αντιστέκεται ηρωικά εδώ και πολλούς μήνες”, υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, δίπλα στον Ρουμάνο πρόεδρο Γιοχάνις.

Ο Μακρόν, που έφθασε χθες Τρίτη το βράδυ στη Ρουμανία, στην αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου, κοντά στην Κωστάντζα, δείπνησε με Γάλλους στρατιώτες σε αυτή τη στρατηγική βάση στη Μαύρη Θάλασσα προτού αποφασίσει να μείνει και να κοιμηθεί εκεί σε ένα αντίσκηνο και όχι σε ξενοδοχείο, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.