Quantcast
Ευρωκοινοβούλιο: Ενίσχυση της νεολαίας στην Ευρώπη για να μην δημιουργηθεί μια «γενιά του εγκλεισμού» - enikonomia.gr
share

Ευρωκοινοβούλιο: Ενίσχυση της νεολαίας στην Ευρώπη για να μην δημιουργηθεί μια «γενιά του εγκλεισμού»

δημοσιεύτηκε:

Για να μετριαστεί ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος της νόσου COVID-19 στη νεολαία, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει επείγουσα και στοχευμένη δράση, σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο.

Μετά από τη συζήτηση του Ιανουαρίου στην ολομέλεια, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα με 580 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 55 αποχές, με το οποίο επικρίνει την πρακτική της μη αμειβόμενης άσκησης και μαθητείας, ζητώντας επίσης να καταστεί η ψυχική υγεία αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης από την πανδημία.

Καμία μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση

Στο ψήφισμα καταδικάζεται η πρακτική της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης, της μαθητείας και της τοποθέτησης σε θέση εργασίας ως «μια μορφή εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων, καθώς και παραβίαση των δικαιωμάτων τους» και καλούνται η Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προτείνουν ένα κοινό νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστεί δίκαιη ανταμοιβή για περιόδους πρακτικής άσκησης και μαθητείας.

Το Κοινοβούλιο υπενθυμίζει επίσης την ανάγκη για μια δεσμευτική, αποτελεσματικότερη και απαλλαγμένη από αποκλεισμούς «ενισχυμένη εγγύηση για τη νεολαία», θεωρώντας τη γέφυρα για την απασχόληση. Προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η επικοινωνία με τους νέους, το Κοινοβούλιο ζητά από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να συγχωνευθούν σε κοινό ψηφιακό τόπο η υφιστάμενη Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας με τις πλατφόρμες Europass και Eures. Η πλατφόρμα αυτή θα δημιουργούσε ένα κεντρικό σημείο αναφοράς για την παροχή βοήθειας και ενημέρωσης στους νέους σχετικά με την κατάρτιση, την απασχόληση, την πρακτική άσκηση, τη χρηματοδοτική στήριξη, τα προγράμματα κινητικότητας, τα δικαιώματα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή ιθαγένεια κ.λπ.

Στήριξη της ψυχικής υγείας των νέων

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι νέοι, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, τα οποία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να καταστήσουν την ψυχική υγεία αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ και να αποτελέσει προτεραιότητα στον τομέα της επαγγελματικής υγείας. Επιπρόσθετα, η ψυχική υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να είναι διαθέσιμη και οικονομικά προσιτή.

Η νεολαία είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ

Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι οι νέοι πρέπει να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών στην Ευρώπη. Επιμένουν επίσης ότι οι δαπάνες για τις προτεραιότητες της νεολαίας στο πλαίσιο του «NextGenerationEU», του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («RRF») και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ θα πρέπει να συμπληρώνουν άλλα προγράμματα της ΕΕ, όπως οι ενισχυμένες Εγγυήσεις για τη Νεολαία, η Εγγύηση για τα Παιδιά και το Erasmus+ καθώς και τα εθνικά μέτρα για την προώθηση των δεξιοτήτων, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της ένταξης στην αγορά εργασίας.

Δηλώσεις

Ο Dragoș Pîslaru (Europe, Ρουμανία), επικεφαλής της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, δήλωσε τα εξής: «Είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι η νεολαία μας δεν θα μείνει πίσω την επομένη αυτής της πανδημίας. Ειδικότερα, ζητούμε καλύτερο ευρωπαϊκό συντονισμό των διαθέσιμων χρηματοδοτικών μέσων και αποτελεσματική βοήθεια για την εξεύρεση ποιοτικής απασχόλησης ή εκπαίδευσης που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των αγορών εργασίας. προωθώντας παράλληλα την κινητικότητα και την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των νέων.»

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.