Quantcast
Έντονη αντιπαράθεση Τσαβούσογλου-Φινλανδού ΥΠΕΞ για Ελλάδα και μεταναστευτικό - Η απάντηση του Νίκου Δένδια - enikonomia.gr
share

Έντονη αντιπαράθεση Τσαβούσογλου-Φινλανδού ΥΠΕΞ για Ελλάδα και μεταναστευτικό – Η απάντηση του Νίκου Δένδια

δημοσιεύτηκε:

Έντονο διάλογο είχαν μπροστά στις κάμερες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Φινλανδός ομόλογός του Πέεκα Χάβιστο όταν ο δεύτερος υπερασπίστηκε την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο μεταναστευτικό, τη στιγμή που ο Τούρκος υπουργός άρχισε να κατηγορεί τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: “Η Ελλάδα συνεχίζει να μην συμπεριφέρεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Στη μέση του Αιγαίο κάνει πολλές απωθήσεις, έχουν χαθεί πολλοί πρόσφυγες με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν διαφορές απόψεων με την Ελλάδα, αλλά αυτό είναι θέμα ανθρωπιστικό, πρέπει να αλλάξει πολιτική και κυρίως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι ένοχη γιατί χαϊδεύει την Ελλάδα, την υποστηρίζει μαζί με τη Frontex”.

Σ’ αυτές τις κατηγορίες αντέδρασε αμέσως ο Πέεκα Χάβιστο, ο οποίος υπερασπίστηκε την Ελλάδα και την Ιταλία που αποτελούν χώρες υποδοχής προσφύγων: “Η ΕΕ έχει συγκεκριμένη πολιτική σ’ αυτό το θέμα. Πρόσφατα το φθινόπωρο είδαμε τι συνέβη στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και τη Λετονία. Εκεί οι πρόσφυγες σπρώχθηκαν από τους στρατιώτες της Λευκορωσίας προς τα σύνορα της Πολωνίας, της Λιθουανίας και Λετονίας. Εκεί προσπαθήσαμε να λύσουμε το θέμα σε συνεργασία με τις χώρες αυτές και τη Frontex” τόνισε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας ότι το προσφυγικό είναι διεθνές πρόβλημα και πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την ΕΕ και να επικαιροποιηθεί η συμφωνία. Αλλά κι αυτό δεν το άφησε αναπάντητο ο Πέεκα Χάβιστο που υπερασπίστηκε και πάλι την Ελλάδα και την ΕΕ και επεσήμανε: “Αυτό που πρέπει να τονίσω, προς υπεράσπιση της Ελλάδας είναι πως όταν βλέπουμε τον αριθμό των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα, την Ιταλία και αλλού, που έχουν επίσης το δικό τους μερίδιο που έχουν φορτωθεί, θα πρέπει ως Ευρώπη αλλά και όλοι μας να μοιραστούμε το βάρος”.

Η απάντηση του Νίκου Δένδια

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, που βρίσκεται στη Ρώμη όπου είχε σειρά επαφών, αναφέρθηκε και στο περιστατικό με τον Τούρκο ομόλογό του αλλά και τον Πέεκα Χάβιστο και έδωσε την ανάλογη απάντηση.

Συγκεκριμένα σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε αρχικά στα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Ρώμη: «Eίχα την ευκαιρία να βρεθώ σήμερα στη Ρώμη και, καταρχήν, να συναντηθώ με την κυρία Γουίλιαμς, την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη. Κάναμε μια εκτενή συζήτηση και μια πλήρη ανάλυση της κατάστασης στη Λιβύη σήμερα.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκα τον διευθυντή του World Food Program και είχα την ευκαιρία να του εγχειρίσω επιταγή για να χρησιμοποιηθεί για επισκευές, στο λιμάνι της Βεγγάζης. Ένα χώρο για τον οποίο η Ελλάδα έχει ζωτικό ενδιαφέρον. Θυμίζω ότι βρίσκεται λιγότερο από 20 λεπτά πτήσης από την Κρήτη». Επίσης, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με 35 πρέσβεις, αφρικανικών, ασιατικών και νοτιοαμερικανικών χωρών, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα, για να μπορέσω να τους εξηγήσω και τις πάγιες ελληνικές θέσεις στα εθνικά θέματα, αλλά και για να ζητήσω την ψήφο των χωρών τους (όσων μέχρι σήμερα δεν έχουν δεσμευθεί) για την εκστρατεία μας για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την περίοδο 2025-2026».

Σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό, μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε: «Δεν έχω διαβάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού και θα τηλεφωνήσω στον φίλο και ομόλογό μου, για να μου πει τι του είπε ο Τούρκος υπουργός. Όμως, θέλω να είμαι σαφής: Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα, είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού. Η Τουρκία -επαναλαμβάνω η Τουρκία- είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. “Δεν δικαιούται, λοιπόν, δια να ομιλεί”, για να θυμίσουμε μια παλιά φράση».

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Έπειτα από εντολή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα αναμένεται να καταθέσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας για τις συνεχείς υπερπτήσεις και τις παραβάσεις που πραγματοποιούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Αιγαίο. Την Κυριακή, τουρκικό drone πραγματοποίησε 4 υπερπτήσεις και 60 παραβιάσεις πάνω από την Κανδελιούσσα και την Αστακίδα.

Η Τουρκία, στις 3 Ιανουαρίου, είχε πραγματοποιήσει για πρώτη φορά υπερπτήση με drone φτάνοντας σχεδόν μέχρι τη Νίσυρο, με τις προκλήσεις να συνεχίζονται.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.