Quantcast
Έρχονται αλλαγές στις Ευρωεκλογές; - enikonomia.gr
share

Έρχονται αλλαγές στις Ευρωεκλογές;

δημοσιεύτηκε:

Πρόταση μεταρρύθμισης για τoν Ευρωπαϊκό Εκλογικό Κανονισμό κατέθεσε την εβδομάδα που πέρασε, η επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων. Η πρόταση για τις Ευρωεκλογές περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές, όπως ότι οι ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να ψηφίζουν με δύο ψηφοδέλτια, ένα εθνικό και ένα πανευρωπαϊκό, από το οποίο θα προκύπτουν 28 επιπλέον βουλευτές. Τα ευρωπαϊκά ψηφοδέλτια θα απαρτίζονται από υποψηφίους που προέρχονται από συνασπισμούς ευρωπαϊκών κομμάτων ή εθνικών ενώσεων ψηφοφόρων, ενώ οι λίστες με τους υποψηφίους θα πρέπει να υπόκεινται σε κανόνες που εξασφαλίζουν την ισότιμη εκπροσώπηση μικρότερων χωρών.

Κάθε ευρωπαίος πολίτης άνω των 18 θα μπορεί να είναι υποψήφιος, ενώ προτείνεται η θέσπιση εκλογικού ορίου 3.5% για τις μεγάλες περιφέρειες.
Προτείνεται, επίσης, η 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, να θεσπιστεί ως ημέρα εκλογών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, μεγάλη σημασία δίνει η πρόταση στην προσβασιμότητα όλων των πολιτών στις εκλογές, συμπεριλαμβάνοντας την επιλογή της επιστολικής ψήφου, και στην υποχρεωτική ίση αντιπροσώπευση των φύλων στα ψηφοδέλτια. Η νομοθετική πρόταση θα συζητηθεί σε επόμενη σύνοδο της ολομέλειας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.