Quantcast
Ευρωζώνη: Χαμηλότερη η αύξηση του ΑΕΠ, λόγω του πολέμου - enikonomia.gr
share

Ευρωζώνη: Χαμηλότερη η αύξηση του ΑΕΠ, λόγω του πολέμου

δημοσιεύτηκε:

Μικρότερη του αναμενομένου ήταν η αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη έχουν πλήξει την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 5% σε ετήσια βάση, από 4,7% στο προηγούμενο τρίμηνο. Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν τριμηνιαία αύξηση 0,3%.

Ίδια ανάπτυξη, 0,3%, προέβλεπε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που σημαίνει ότι, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία της Eurostat, ο πόλεμος και οι συνακόλουθες αυξήσεις των τιμών περιόρισαν την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ιταλική οικονομία αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα του πολέμου, καθώς συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ τον Φεβρουάριο η Κομισιόν προέβλεπε ότι θα αναπτυσσόταν κατά 0,3%.

Στη Γερμανία, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση 0,2%, έναντι 0,4% που προέβλεπε η Κομισιόν, ενώ στη Γαλλία η ανάπτυξη ήταν μηδενική, έναντι πρόβλεψης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

Το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και 0,5% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 5,2% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο η αύξηση ήταν κατά 4,7% στη ζώνη του ευρώ και 4,9% στην ΕΕ.

Μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2022, την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, κατέγραψε η Πορτογαλία (+2,6%), ακολουθούμενη από την Αυστρία (+2,5%) και τη Λετονία (+2,1%). Μείωση καταγράφηκε στη Σουηδία (-0,4%) και στην Ιταλία (-0,2%). Οι ρυθμοί ανάπτυξης από έτος σε έτος ήταν θετικοί για όλες τις χώρες. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.