Quantcast
Φυσικό αέριο: Τι λέει η πρόεδρος της Κομισιόν για τη διακοπή της προμήθειας - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Τι λέει η πρόεδρος της Κομισιόν για τη διακοπή της προμήθειας

δημοσιεύτηκε:

Ανάρτηση για το θέμα του φυσικού αερίου έκανε στο twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την διακοπή της τροφοδοσίας της Πολωνίας και της Βουλγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση».

«Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.



Η Ρωσία απέρριψε πάντως τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, μετά τη διακοπή των ροών στην Πολωνία και την Βουλγαρία από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, και το Κρεμλίνο είπε πως άλλες χώρες που θα αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια μπορεί να αντιμετωπίσουν τα ίδια αποτελέσματα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ το απέρριψε, λέγοντας στους δημοσιογράφους: “Η Ρωσία ήταν και παραμένει ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων στους καταναλωτές τους και παραμένει δεσμευμένη στις συμβατικές της υποχρεώσεις”.

Αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αλλαγή των πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε πει τότε πως οι χώρες που θα αρνηθούν θα δουν διακοπή του φυσικού αερίου.

“Όταν οι προθεσμίες πληρωμής θα πλησιάζουν, αν ορισμένοι καταναλωτές αρνηθούν να πληρώσουν με βάση το νέο σύστημα, τότε ασφαλώς το διάταγμα του προέδρου θα εφαρμοστεί”, είπε ο Πεσκόφ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία είναι έτοιμη για τις απώλειες που μπορεί να υποστεί στα έσοδά της αν ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν για το αέριο σε ρούβλια, ο Πεσκόφ είπε: “Όλα έχουν υπολογιστεί, όλοι οι κίνδυνοι έχουν προβλεφθεί και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.