Quantcast
Κομισιόν: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες να πληρώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο στο νόμισμα που προβλέπουν τα συμβόλαια - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες να πληρώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο στο νόμισμα που προβλέπουν τα συμβόλαια

δημοσιεύτηκε:

Η Κομισιόν υπενθύμισε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο, στο νόμισμα που προβλέπουν τα συμβόλαια και ότι σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών από τη ρωσική Gazprom, θα θεωρηθεί «ρήξη συμβολαίου».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, ανέφερε ότι το 97% των συμβολαίων για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ ή σε δολάρια. «Αν οι ρωσικές αρχές αποφασίσουν να διακόψουν το φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες σέβονται τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, τότε θεωρούμε ότι αυτό είναι από πλευράς Ρωσίας και ειδικότερα από πλευράς Gazprom, μία «ρήξη συμβολαίου» – κάτι το οποίο είναι συμβολικό και αντιπροσωπεύει την απόπειρα της Ρωσίας να εκβιάσει την ΕΕ και αυτό είναι απαράδεκτο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι αν ένα συμβόλαιο προβλέπει ότι η πληρωμή πρέπει να γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια, η υποχρέωση της εταιρείας τελειώνει μόλις η πληρωμή γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η πληρωμή γίνει σε ρούβλια, τότε αυτό θεωρείται παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο Ερίκ Μαμέρ τόνισε, επίσης, ότι η διασφάλιση της εφαρμογής (σεβασμού) των κυρώσεων κατά της Μόσχας είναι ευθύνη των κρατών-μελών. «Αν υπάρχει έλλειψη συμμόρφωσης με τις κυρώσεις, υπάρχουν διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι τα κράτη-μέλη σέβονται τις κυρώσεις. Αλλά δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», σημείωσε ο ίδιος.

O ίδιος εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι ρωσικές αρχές δεν είπαν ξεκάθαρα ότι αν μία εταιρεία θέλει να συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο, πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια. Αντ’ αυτού οι ρωσικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή ένα «εκλεπτυσμένο σύστημα», με το οποίο θεωρείται ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πληρώσει όταν το ποσό έχει μετατραπεί σε ρούβλια.

Η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να τα βοηθήσει στην τρέχουσα κατάσταση. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος Τύπου, δεν υπάρχει ακόμα κάποια τελική λύση. Στις 2 Μαΐου θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, ενώ στα μέσα Μαΐου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Επίσης, ο εκπρόσωπος για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, είπε ότι η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το αν και ποιες εταιρείες έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.