Quantcast
Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εφάρμοσε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην υποδοχή Σύρων και Ουκρανών προσφύγων - enikonomia.gr
share

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εφάρμοσε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην υποδοχή Σύρων και Ουκρανών προσφύγων

δημοσιεύτηκε:

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε την ίδια βοήθεια στους πρόσφυγες που είχαν διαφύγει από τον πόλεμο στη Συρία και σε εκείνους που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στο τέλος Φεβρουαρίου.

«Χορηγήσαμε σε όλους [τους Ουκρανούς πρόσφυγες] καθεστώς προσωρινής προστασίας δίνοντας πλήρη και άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας, σε στέγαση και εργασία σχεδόν μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα του πολέμου», δήλωσε ο κ. Σχοινάς ενώπιον των δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μεταχείριση που επεφύλαξε η ΕΕ στους πρόσφυγες κατά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν η Ευρώπη είχε πλημμυρίσει από την άφιξη ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων που έφευγαν στην πλειονότητά τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία, ο Μ. Σχοινάς δήλωσε πως οι Βρυξέλλες είχαν εφαρμόσει «ακριβώς την ίδια προσέγγιση».




«Πιστεύω πως κάναμε αυτό που μας αναλογούσε και δεν βλέπω δύο μέτρα και δύο σταθμά σε αυτό το θέμα», είπε.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε ωστόσο την τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση «μοναδική» από την άποψη των Ευρωπαίων.

«Αυτήν τη φορά έχουμε κράτη μέλη που συνορεύουν με την Ουκρανία, άρα η συρροή [προσφύγων] γίνεται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», όμως «τα βασικά παραμένουν ακριβώς τα ίδια», διαβεβαίωσε, εξηγώντας πως οι Σύροι, που είχαν διαφύγει από τη χώρα τους, είχαν επίσης την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ακόμη πως «θα διασφαλίσουμε ότι η προστασία που προσφέραμε [στους Ουκρανούς πρόσφυγες] θα καταστεί καθολική αρχή στο πλαίσιο της ΕΕ».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πάντοτε ένας προορισμός ασύλου για εκείνες και εκείνους που διαφεύγουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Είναι αυτό που μας προσδιορίζει ως Ευρωπαίους», είπε ακόμη ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.