Quantcast
Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει δύο επιλογές, αποκλιμάκωση ή απομάκρυνση από την Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει δύο επιλογές, αποκλιμάκωση ή απομάκρυνση από την Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Την πλήρη ικανοποίηση της Ελλάδας από το κείμενο των Συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την Τουρκία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και δήλωσε ότι η χώρα έχει δύο δρόμους, της κλιμάκωσης ή της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου. “Αν μας προκαλέσει στο ΝΑΤΟ θα πάρει αυστηρή απάντηση”, είπε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο  κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν η ομόφωνη απόφαση να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, με προοπτική απόδοσης και στη Γεωργία και υπό προϋποθέσεις στη Βοζνία- Ερζεγοβίνη. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης  όνισε ότι η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από τα συμπεράσματα που ομόφωνα υιοθετήθηκαν για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ αναφερόμενος στις υψηλές τιμές στα καύσιμα επισήμανε πως η αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου, πρέπει να περάσει στην αντλία.

«Είναι μια σημαντική απόφαση που στέλνει μήνυμα στο δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, στην Ουκρανία εφόσον υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις» είπε για την απόφαση ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Στην παρούσα συγκυρία η ΕΕ στέλνει με αυτόν τον τρόπο μήνυμα αισιοδοξίας χωρίς να νοθεύει την περίπλοκη διαδικασία προσέγγισης αυτών των χωρών με την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Αναφερόμενος στη σύνοδο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και στην καχυποψία που υπάρχει για τις καθυστερήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της χώρα μας, όπως είπε και στη Θεσσαλονίκη, να επιδείξει η Ευρώπη πραγματικό ενδιαφέρον και αυτές οι χώρες να κινηθούν με μεγαλύτερο θάρρος στις μεταρρυθμίσεις ώστε να έρθουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις σχέσεις Σόφιας-Σκοπίων έτσι ώστε να ξεμπλοκαριστεί η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. «Ελπίζω ότι ενδεχομένως να έχουμε την επόμενη εβδομάδα ενθαρρυντικές εξελίξεις», ανέφερε.

Για τα ελληνοτουρκικά δήλωσε πως καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που ομόφωνα υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα, την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ και προσκαλεί την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να μειώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και να προαχθεί η περιφερειακή ειρήνη και η σταθερότητα.

“Θα δράσουμε νωρίτερα για την ακρίβεια”

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει έντονη ανησυχία για την έξαρση του πληθωρισμού, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό -σημείωσε- τροφοδοτείται από τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, του φυσικού αερίου.

«Έχει ωριμάσει πια να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει αλλαγές στον τρόπο που είναι οργανωμένη η αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Εκτιμώ ότι αυτή η δουλειά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Προσέθεσε πως η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ να δώσει ευρωπαϊκή απάντηση και θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ανέφερε τις παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και στη μείωση των λογαριασμών μέσω προγραμμάτων αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. «Θα εξακολουθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες, να μειώσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης τιμών η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παντελώς ανυπόστατες οι τουρκικές αμφισβητήσεις

Απαντώντας στις ερωτήσεις που δέχθηκε και αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της γειτονικής χώρας είπε «θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».

«Τα μηνύματα που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι μόνο με τα συμπεράσματα σήμερα αλλά καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, είναι σαφή: Υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία. Ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και ο δρόμος της κλιμάκωσης ο οποίος προφανώς θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια αφήνοντας ανοικτή τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Ζητούμε αυτή τη στιγμή να σταματήσει επιτέλους η ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας η οποία είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα διεθνή φόρα. Θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε καλόπιστο διάλογο ώστε σαν γείτονες να μπορούμε να συζητήσουμε και να επιλύσουμε με κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο».

Για το ενδεχόμενος συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη είπε ότι δεν είναι εκείνος που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας. «Τον ίδιο να ρωτήσετε. Εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει να μπορούμε να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Είναι άλλη η ατζέντα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Αν τεθεί το οποιοδήποτε ζήτημα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, θα δώσουμε με τον πιο αυστηρό τρόπο τις κατάλληλες απαντήσεις».

Αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

Ο πρωθυπουργός απάντησε και για την περίπτωση η Ρωσία να κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Το χειρότερο θα ήταν η πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας του φυσικού αερίου και φυσικά για να αντιμετωπιστεί απαιτείται ευρωπαϊκός συντονισμός. Δεν μπορεί κάθε χώρα να κινείται από μόνη της. Συζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε υποχρέωση να συντονιζόμαστε για να μπορούμε να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις ενός τόσο αρνητικού σεναρίου. Η Ελλάδα βοηθάει πάρα πολύ αυτή τη στιγμή τη Βουλγαρία», δήλωσε.

Επιπλέον είπε ότι επειδή το 70% του εισαγόμενου φυσικού αερίου κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή, «έχουμε εκπονήσει με την ΡΑΕ και υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου, σενάρια ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές».

Και συμπλήρωσε: «Πριν φτάσουμε σε πιο ακραία σενάρια, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο δυνατό. Αν αυτό συμβεί, θα υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα όλης της ευρωζώνης. Η χώρα μας είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί. Θα έχει πολύ μεγάλο κόστος και για τη Ρωσία».

Η αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου, πρέπει να περάσει στην αντλία

Ερωτηθείς για τα θέματα της ακρίβειας, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει λάβει είναι σημαντικά στον τομέα του ηλεκτρισμού και ήταν σε θέση να τα πάρει γιατί έχει επαναφέρει δημοσιονομική ισορροπία και απόδοση που ξεπέρασε τις προσδοκίες. «Όσο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο θα έχουμε περιθώρια στήριξης. Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα και να στηρίζουν πρωτίστως αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η σύσταση της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν αυτή. Τα οριζόντια μέτρα δεν αποδίδουν. Ακούστηκε από πολλούς συναδέλφους μου ότι οι μειώσεις των φόρων στα καύσιμα δεν περνάνε στον καταναλωτή. Άλλες χώρες το δοκίμασαν και απέτυχαν. Θα κινούμαστε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει», ανέφερε.

Επανέλαβε παράλληλα ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πολιτών και αναφέρθηκε στο power pass, το fuel pass που μειώνει σημαντικά τις τιμές της βενζίνης και στο γεγονός ότι συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει αυξηθεί με παρεμβάσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των φόρων και του ΕΝΦΙΑ.

«Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που τα βγάζουν πέρα δύσκολα», είπε και παράλληλα προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή στους ελέγχους στην αγορά. «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου. Πρέπει να περάσει στην αντλία. Είμαι σαφής. Έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε και να επιβάλλουμε τα απαραίτητα πρόστιμα στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί. Η ισοτιμία δολαρίου εδώ δεν δουλεύει υπέρ μας. Δεν μπορεί όμως οι τιμές να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα και να αργούν να αποκλιμακωθούν όταν πέφτουν οι τιμές», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην κοινή πρόταση με την Ιταλία για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, είπε ότι η επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας στην αγορά ενέργειας είναι εξαιρετικά σύνθετη καθώς κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και αρκεί μία χώρα για να τη μπλοκάρει.

«Βλέπετε πόσο ευμετάβλητες είναι οι αγορές. θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε αυτή την πρόταση ως μια πιθανή επιλογή. Χρειάζεται προσοχή στο πώς θα αποσυνδέσουμε την αγορά ενέργειας από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μας ενδιαφέρει περισσότερο γιατί το 70% του φυσικού αερίου που εισάγουμε, κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή. Αν το ξεκλειδώσουμε, θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να κάνουμε παρεμβάσεις τής έκτασης που έχουμε ήδη δρομολογήσει με μικρότερη επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς», συμπλήρωσε.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.