Quantcast
Νίκος Ανδρουλάκης: Ερώτηση στην Κομισιόν για τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία - enikonomia.gr
share

Νίκος Ανδρουλάκης: Ερώτηση στην Κομισιόν για τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία

δημοσιεύτηκε:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν μετά τους βανδαλισμούς στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της σχετικά με την προστασία και το καθεστώς των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ζητεί την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση ζημιών.

Το κείμενο της ερώτησης του Νίκου Ανδρουλάκη:

Δύο χρόνια μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCΟ από Μουσείο σε Ισλαμικό Τέμενος, οι εικόνες βανδαλισμού της επιβλητικής Αυτοκρατορικής πύλης του Μνημείου που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.χ. είναι απαράδεκτες και προκαλούν τον αποτροπιασμό όλης της ανθρωπότητας.

Οι καταστροφές αυτές δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την προστασία του ιστορικού αυτού μνημείου το οποίο ήταν για πολλά χρόνια το κέντρο των Ορθοδόξων Χριστιανών, και η διατήρηση του ιδιαίτερου πολιτισμικού του χαρακτήρα αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Πώς μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της σχετικά με την προστασία και το καθεστώς των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως είναι και η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη;

– Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, πιθανώς σε συνεργασία με την Unesco για την ενίσχυση της προστασίας της Αγίας Σοφίας και την αποκατάστασή των ζημιών που έχουν προκληθεί;


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.