Quantcast
Ουκρανία: To Ευρωκοινοβούλιο επαινεί την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες - enikonomia.gr
share

Ουκρανία: To Ευρωκοινοβούλιο επαινεί την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες

δημοσιεύτηκε:

Δύο εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία προς την ΕΕ από την έναρξη του πολέμου. Ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συζήτηση στην ολομέλεια με τη Μπριζίτ Κλινκέρ, υφυπουργό της Γαλλίας για την οικονομική ένταξη (εξ ονόματος του Συμβουλίου), και την επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, οι ευρωβουλευτές τόνισαν τη δραματική ανθρωπιστική και προσφυγική κατάσταση που προκάλεσε η ρωσική επίθεση στη Ουκρανία.

Επαίνεσαν τα κράτη της «πρώτης γραμμής» για την εξαιρετική τους αφοσίωση στην υποδοχή προσφύγων μέχρι στιγμής, αλλά προειδοποίησαν ότι μακροπρόθεσμα θα χρειαστεί διαρκής αλληλεγγύη σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι ομιλητές καταδίκασαν ομόφωνα την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η κ. Γιόχανσον τόνισε τη μεγάλη πίεση που ασκείται στα κράτη μέλη που έχουν κοινά σύνορα με την Ουκρανία (δηλ. στη Πολωνία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβακία και στη Ρουμανία), καθώς και στη Μολδαβία. Η ΕΕ δίνει απάντηση στη κρίση με την ομόφωνη ενεργοποίηση από το Συμβούλιο του μηχανισμού προσωρινής προστασίας, παρέχοντας αλληλεγγύη σε ολόκληρη την ΕΕ, στηρίζοντας την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Ερυθρό Σταυρό που εργάζονται επιτόπου, και ενεργοποιώντας ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 500 εκ. ευρώ.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τη ταχεία αντίδραση της ΕΕ, η οποία έχει διασφαλίσει την προστασία όσων εγκαταλείπουν την Ουκρανία, και ζήτησαν επαρκή οικονομική βοήθεια για τη διατήρηση της στήριξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Πολλοί ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι όλοι οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από τη καταγωγή τους, χρειάζονται την ίδια προστασία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.