Quantcast
Παπαδημούλης στον Realfm 97,8: Το συμφέρον της Ευρώπης και φυσικά και της Ελλάδας είναι μια λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια όλων - enikonomia.gr
share

Παπαδημούλης στον Realfm 97,8: Το συμφέρον της Ευρώπης και φυσικά και της Ελλάδας είναι μια λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια όλων

δημοσιεύτηκε:

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ‘’Real FM 97.8’’ και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την ουκρανική κρίση και όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε μεταξύ άλλων:

Υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης της έντασης – Ωστόσο, πρέπει να κλείσει οριστικά η πόρτα του φρενοκομείου

«Θα πάρει φωτιά όλος ο πλανήτης στην περίπτωση πολεμικής ανάφλεξης η οποία μπορεί να προκύψει είτε με σχέδιο είτε από ένα θερμό επεισόδιο στην επικίνδυνη ζώνη. Με την ακρίβεια στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, τον πληθωρισμό-ρεκόρ 25ετίας στην Ελλάδα, σκεφτείτε τι θα γίνει εάν ξεσπάσει μια πολεμική ανάφλεξη, καθώς από εκεί περνούν οι δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Είναι θετικό πως τις τελευταίες ώρες φαίνεται να υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης».

Οικονομικός γίγαντας αλλά και πολιτικός νάνος η Ευρωπαϊκή Ένωση – Χρειάζονται βήματα για την προώθηση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Με ενόχλησε ιδιαίτερα ως Ευρωπαίο πολίτη να ακούω τον πρόεδρο Μπάιντεν να λέει ότι θα καταστρέψει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream

«Κακά τα ψέματα, σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ρόλο ουραγού και μικρό γεωπολιτικό ρόλο στις κρίσεις ακόμη και όταν αυτές γίνονται στη γειτονιά της. Χρειάζονται βήματα για την προώθηση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, εάν θέλουμε μια Ευρώπη που να προοδεύει, να είναι αξιοσέβαστη και να ακούγεται η φωνή της σε Ρώσους, Κινέζους και Αμερικάνους. Χρειαζόμαστε μια πιο ενωμένη και πιο ισχυρή γεωπολιτικά Ευρώπη που να προασπίζει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Αυτά είναι θέματα όλων των Ευρωπαίων και όχι μόνο του εκάστοτε γαλλογερμανικού συμβιβασμού.

Δημήτρης Παπαδημούλης

Ως Ευρωπαίο πολίτη, με ενόχλησε ιδιαίτερα να ακούω τον Πρόεδρο Μπάιντεν να λέει ότι ‘εμείς τον Nord Stream -που είναι ο αγωγός που συνδέει την Ευρώπη με τη Ρωσία και μέσα από τη Γερμανία θα φέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη- θα τον σταματήσουμε και θα τον καταστρέψουμε».

Το συμφέρον της Ευρώπης και φυσικά και της Ελλάδας είναι διπλωματία, αποκλιμάκωση και μια λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια όλων – και στην Ευρώπη και στη Ρωσία

«Στην εποχή μας, ένα μεγάλο κομμάτι τόσο στον πόλεμο όσο και στις απειλές πολέμου παίζει η προπαγάνδα. Και νομίζω ότι αυτές τις μέρες και εβδομάδες, ζήσαμε αυτό το όργιο της προπαγάνδας – όχι μόνο από την μία πλευρά αλλά από όλες. Μάλιστα έφτασε και σε αστείες καταστάσεις, με τον πρώην κωμικό και νυν Πρόεδρο της Ουκρανίας να δηλώνει πως του είπαν ότι την Τετάρτη θα επιτεθεί η Ρωσία. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Διπλωματία, αποκλιμάκωση και μια λύση που θα εξασφαλίζει συμφωνημένα βήματα που να εγγυώνται την ασφάλεια όλων -και της Ευρώπης και της Ρωσίας- είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και φυσικά και της Ελλάδας. Και αυτό απαιτεί η Ευρώπη ενωμένη να πάρει αποστάσεις από την πολιτική Μπάιντεν, η οποία στο θέμα αυτό ‘έβαλε φωτιά στα τόπια’.

Εάν υπάρχει βούληση από Μπάιντεν και Πούτιν, μπορεί να βρεθεί λύση και να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση. Και να προκύψει μια συμφωνία για μια λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια των Ευρωπαίων, των Ουκρανών και της Ρωσίας».


Ως Ευρώπη πρέπει να βρούμε ένα modus vivendi ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης και με την Ρωσία χωρίς να υιοθετούμε μεθόδους και πρακτικές Πούτιν

«Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου ο Πούτιν. Είναι δεξιός, αυταρχικός, ολιγάρχης. Δεν έχει καμία σχέση με το δικό μου πρότυπο για μια δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω ότι όσο λάθος ήταν η εισβολή του Πούτιν στην Κριμαία, άλλο τόσο και με επικίνδυνη δυναμική είναι το να θέλει η ηγεσία των ΗΠΑ να διευρύνει το ΝΑΤΟ μέχρι τη «μύτη» του Πούτιν. Κάτι τέτοιο δεν παράγει ασφάλεια. Αυτή την στιγμή το επίκεντρο είναι η Ουκρανία, αλλά η κρίση δεν αφορά την Ουκρανία.

Κάποιος που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ‘’μπορεί’’ να κάνει παιχνίδια πολέμου, προπαγάνδας και blame game. Ωστόσο, κι εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουμε καλώς ή κακώς μεγάλη εξάρτηση από το αέριο και το πετρέλαιο, πρέπει να αναλάβουμε δράση. Χωρίς να υιοθετούμε μεθόδους και πρακτικές Πούτιν πρέπει να βρούμε ένα modus vivendi ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Αυτό είναι όχι μόνο το ευρωπαϊκό συμφέρον αλλά και το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.