Quantcast
Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ: Καταστροφικές οι επισιτιστικές επιπτώσεις για όλο τον κόσμο από τον πόλεμο στην Ουκρανία - enikonomia.gr
share

Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ: Καταστροφικές οι επισιτιστικές επιπτώσεις για όλο τον κόσμο από τον πόλεμο στην Ουκρανία

δημοσιεύτηκε:

Καταστροφικές συνέπειες για τον ουκρανικό λαό, αλλά και για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έχει η απρόκλητη εισβολή και ο αδικαιολόγητος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όπως υποστηρίζει το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα συμπεράσματα που ενέκρινε σήμερα, σχετικά με την απάντηση της Ομάδας Ευρώπης (Team Europe) στην παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σημειώνοντας ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί αντιμετωπίζουν πρωτοφανή επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Ο αδικαιολόγητος, απρόκλητος και παράνομος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επιδεινώσει δραματικά την κρίση επισιτιστικής ασφάλειας. Τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν και καταλαμβάνουν καλλιεργήσιμη γη της Ουκρανίας, καταστρέφοντας αγροκτήματα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επεξεργασίας τροφίμων, εξοπλισμό και υποδομές μεταφορών. Μπλοκάρουν τα λιμάνια της Ουκρανίας, εμποδίζοντας την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της στέκονται αλληλέγγυα με τις χώρες εταίρους που έχουν πληγεί περισσότερο και θα ενισχύσουν την υποστήριξή τους ως ανταποκρινόμενοι, υπεύθυνοι και αξιόπιστοι παγκόσμιοι παράγοντες.
Με αυτό το πνεύμα, το Συμβούλιο καλεί για απάντηση της Team Europe στην παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια που περιλαμβάνει τέσσερις άξονες δράσης:

  • αλληλεγγύη μέσω έκτακτης ανακούφισης και στήριξης για οικονομικά προσιτές τιμές
  • ενισχύοντας τη βιώσιμη παραγωγή, την ανθεκτικότητα και τον μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων
  • διευκόλυνση του εμπορίου βοηθώντας την Ουκρανία να εξάγει γεωργικά προϊόντα μέσω διαφορετικών οδών και υποστηρίζοντας το παγκόσμιο εμπόριο
  • αποτελεσματική πολυμέρεια και ισχυρή υποστήριξη στον κεντρικό ρόλο της Ομάδας Αντίδρασης Παγκόσμιας Κρίσης του ΟΗΕ για τον συντονισμό των παγκόσμιων προσπαθειών

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι  η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές. Αυτό σημαίνει ότι οι κυρώσεις της  ΕΕ δεν απαγορεύουν την εισαγωγή και μεταφορά ρωσικών γεωργικών αγαθών, την πληρωμή για τέτοιες ρωσικές εξαγωγές ή την παροχή σπόρων από τρίτες χώρες . Οι κυρώσεις  στοχεύουν μόνο τα άτομα και τις οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Οι κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να μην στοχεύουν τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα και, κατά περίπτωση, οι τομεακές απαγορεύσεις περιλαμβάνουν ειδικές εξαιρέσεις για τα προϊόντα αυτά. Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν ισχύουν για τρίτες χώρες ή για επιχειρήσεις εκτός ΕΕ σε τρίτες χώρες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.