Quantcast
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Στις καλένδες η απόφαση για την ενεργειακή ακρίβεια - enikonomia.gr
share

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Στις καλένδες η απόφαση για την ενεργειακή ακρίβεια

δημοσιεύτηκε:

Απέτυχε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες να καταλήξει σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, καθώς οι 27 ηγέτες στο κείμενο συμπερασμάτων ζητούν από την Επιτροπή να διερευνήσει τρόπους για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών στην ενέργεια.

Υπό το πρίσμα αυτό, απορρίφθηκε επί της ουσίας και η πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για έκτακτη σύνοδο κορυφής, μέσα στο καλοκαίρι. Ο ίδιος ο Ντράγκι άλλωστε δήλωσε ότι οι 27 θα ασχοληθούν πάλι με το ζήτημα αυτό τον Οκτώβριο.

Ωστόσο υπάρχουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες που υποστηρίζουν και τη μία άποψη και την άλλη.  Δεν υπάρχουν σχέδια αυτήν την στιγμή για την διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Ιούλιο για την αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλο ευρωπαίο αξιωματούχο, ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο έκτακτης συνόδου κορυφής τον Ιούλιο για να συζητηθούν «ευρύτερα οικονομικά θέματα».  «Δεν υπάρχουν σχέδια», απάντησε ο πρώτος αξιωματούχος σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες για την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου κορυφής των ερχόμενο μήνα.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι πρότεινε χθες σε εσωτερικές συζητήσεις την διεξαγωγή έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής τον Ιούλιο για να συζητηθεί πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.
Εντωμεταξύ ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο προειδοποίησε σήμερα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρειάζεται να αρχίσουν να αγοράζουν από κοινού ενέργεια και να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για να αποτρέψουν σημαντική κρίση τον ερχόμενο χειμώνα.

«Πρέπει να σχηματίσουμε ένα ενεργειακό μπλοκ. Αν όλοι λειτουργούμε ο καθένας για λογαριασμό του, θα βουλιάξουμε ο καθένας για λογαριασμό του», δήλωσε ο βέλγος πρωθυπουργός πριν από την έναρξη των εργασιών της σημερινής ημέρας εργασιών της συνόδου κορυφής. «Πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε από κοινού ενέργεια, χρειάζεται να επιβάλουμε πλαφόν στις τιμές και χρειάζεται να κάνουμε από κοινού σχέδια για να περάσουμε τον χειμώνα», είπε.

Το κείμενο

Για το θέμα της ενέργειας, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνονται τα εξής: «Υπενθυμίζοντας τη Διακήρυξη των Βερσαλλιών και τα συμπεράσματά της 21ης-22ας Οκτωβρίου 2021, της 24ης-25ης Μαρτίου 2022 και της 30ης-31ης Μαΐου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Επιτροπή να διερευνήσει με τους διεθνείς εταίρους μας τρόπους για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανωτάτων ορίων τιμών εισαγωγής, όπου χρειάζεται.

Ενόψει της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει τις προσπάθειές της, επειγόντως, με σκοπό την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε προσιτές τιμές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο, μαζί με την Επιτροπή, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν στενότερο ενεργειακό συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών.»

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.