Quantcast
Ταμείο Ανάκαμψης: Το χρηματοδοτικό εργαλείο που φέρνει επενδύσεις 2 τρισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια - enikonomia.gr
share

Ταμείο Ανάκαμψης: Το χρηματοδοτικό εργαλείο που φέρνει επενδύσεις 2 τρισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια

δημοσιεύτηκε:

Για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα οφέλη αυτού μίλησε κατά την διάρκεια του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου RGC στην Πάτρα, ο Frank Bogovic, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο μηχανισμός αυτός γεννήθηκε το 2020, σε μία περίοδο που η Ευρώπη δοκιμαζόταν από την πανδημία και το Brexit. Το χρηματοδοτικό εργαλείο αυτό φέρνει επενδύσεις 2 τρισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Στόχος όπως είπε είναι η πράσινη μετάβαση και η ψηφιακός μετασχηματισμός και αυτοί οι στόχοι θα υλοποιηθούν μέσω επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του, προτρέποντας τις χώρες να «τρέξουν» για μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε οι πόροι του Ταμείου να απορροφηθούν ταχύτερα.

Με την σειρά του ο κ. Παπαγεωργίου (ΕΤΕπ ) σημείωσε πως το «πάντρεμα» του ταμείου Ανάκαμψης και της ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι πολύ σημαντικό. Ανέφερε πως την περίοδο της κρίσης η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων επένδυσε δισ. ευρώ στην Ελλάδα ενώ οι ετήσιες επενδύσεις της στη χώρα μας υπερβαίνουν τα 2 δισ. τον χρόνο. Τέλος, τόνισε πως το 50% των επενδύσεων αφορούν το περιβάλλον και την πράσινη μετάβαση καθώς, όπως είπε, οι επενδύσεις της τράπεζας είναι ευθυγραμμισμένες με την συνθήκη των Παρισίων.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Αλέκος Κρητικός (Ειδικός Σύμβουλος Πολιτικής, ΕΛΙΑΜΕΠ), Νίκος Βέττας (Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ).

Τη συζήτηση συντόνισε ο Σπύρος Μπλαβούκος (Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Σε άλλη ενότητα του συνεδρίου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε στην πράσινη ανάπτυξη που πρέπει να «τρέξει». Τόνισε πως πρόκειται για μεγάλη ευκαιρία θέτοντας ως στόχο τον υπερδιπλασιασμό παραγωγής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Τέλος, έθεσε ως προτεραιότητα την εξάλειψη την ενεργειακής φτώχειας.

Στη συζήτηση μετείχε και η Ξένια Λοϊζίδου (Ερευνήτρια, Πρόγραμμα Μεσογείου, ΕΛΙΑΜΕΠ). Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται ότι το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στήριξε και συμμετείχε στο 10ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.