Quantcast
Τσίπρας: Απαιτείται εθνική σύνεση – Η ρωσική εισβολή επαναφέρει την Ευρώπη σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Απαιτείται εθνική σύνεση – Η ρωσική εισβολή επαναφέρει την Ευρώπη σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές

δημοσιεύτηκε:

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία τόνισε ότι «η ρωσική εισβολή βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στον ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας  τόνισε ότι απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία.

«Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και τον Ερντογάν», σχολίασε. Σημείωσε ότι ωστόσο παρά τις διαφορές πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα: αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας.

Υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον ουκρανικό λαό και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή.

«Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε.

Σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η Ε.Ε. οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης».

Ο ίδιος υποστήριξε  ότι «οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, και όχι εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα».

Κατόπιν αυτών ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε «βαθύτατες ανησυχίες» για «ορισμένες πρωτοβουλίες» του κ. Μητσοτάκη και ειδικότερα, όπως ανέφερε, για τη ρητορική του «που δεν παίρνει όσο πρέπει υπόψη την ευαίσθητη θέση της Ελλάδας, το ανήσυχο Αιγαίο, και εν τέλει τα εθνικά μας συμφέροντα σε μια διεθνή κρίση» και «κυρίως για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει εισήγηση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς συνεννόηση ή έστω ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αποφασίσατε να στείλετε όπλα στην Ουκρανία. Όχι στο πλαίσιο αποφάσεων της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, αλλά μονομερώς».

Ρώτησε ποια είναι η σκοπιμότητα η Ελλάδα «από εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες ειρήνης, να μετατρέπεται σήμερα σε εμπλεκόμενη του πολέμου», σημειώνοντας ότι τέτοιες ώρες δεν επιτρέπονται «επιπολαιότητες» και «δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνος σας».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι συντελείται πισωγύρισμα στην Ευρώπη και «θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα να πρωτοστατήσει σε αυτή την ιστορική μετατόπιση, να αποφασίσει ότι μιας και γυρνάμε στο ψυχρό πόλεμο της δεκαετίας του ‘50, να επανέλθει και η Ελλάδα στις παρωχημένες στρατηγικές και δόγματα της δεκαετίας του ‘50». Έθεσε το ερώτημα ποιος ευνοείται από τον ψυχρό πόλεμο ΕΕ-Ρωσίας που θα ακολουθήσει, για να απαντήσει:

«Η ΕΕ πάντως όχι. Ούτε γεωπολιτικά ούτε οικονομικά», και πρόσθεσε πως αν και η βασική ευθύνη προφανώς ανήκει σε αυτόν που σήμερα παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, «θα ήταν λάθος να προσποιηθούμε ότι δε βλέπουμε τα λάθη και τις ευθύνες και της ΕΕ, που επέτρεψαν να φτάσουν τα πράγματα ως εδώ». Αναφέρθηκε στην «αδυναμία» τής ΕΕ για ισχυρό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, την «παθητικότητά» της σε σειρά από παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στο παρελθόν.

«Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να το επικαλείται κανείς α λα καρτ», είπε, υπογραμμίζοντας: «Πού ήταν και πού είναι το διεθνές δίκαιο επί 48 χρόνια στην πολύπαθη Κύπρο; Ή μήπως αυτό το ξεχάσαμε; Γιατί άκουσα και κάποιους να μιλάνε για πρωτοφανές γεγονός στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο κ. Τσίπρας μίλησε για σοβαρές ευθύνες, τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τις δυτικές δυνάμεις συνολικά, «για τη διαρκή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, με διεθνείς στρατιωτικές επεμβάσεις, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, όπως και για το γεγονός ότι δεν οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1999-2008, ένα σταθερό πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών, που να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».

Κατόπιν αυτών τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και όχι να τα επαναλάβει και, ειδικότερα, «να αποκτήσει πραγματική στρατηγική αυτονομία, να προασπίζει ενεργά το διεθνές δίκαιο «με συνέπεια και όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως φάνηκε και με τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο». Επίσης, να επιχειρήσει να μεσολαβήσει στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας για διπλωματική λύση, να έχει αρκετή απόσταση από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει θετικά το καθεστώς υποψήφιας χώρας τής Ουκρανίας, υπέρ της ειρήνης και της διπλωματίας. «Να μπορεί», είπε, «να χρησιμοποιήσει τις ισχυρές κυρώσεις που θα επιβάλει ως εργαλείο ισχυρής, ασφυκτικής πίεσης για την ειρήνη, όχι ως εργαλείο για έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο που θα αποβεί εις βάρος όλων». Ακόμη, μακροπρόθεσμα, «να μπορέσει να σταθεί απέναντι στη δημιουργία ενός σκληρά διπολικού κόσμου, που από τη μια μεριά δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη Ρωσία αλλά και τη Κίνα, και να σταθεί υπέρ ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου εξοπλισμών».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να επιδιώξει η Ελλάδα ενεργά «έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, με σκοπό τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Τόνισε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι «ένας διάλογος μπορεί να πάρει ώθηση μόνο στο πιο υψηλό επίπεδο και με την αξιοποίηση των όποιων πιέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Τουρκία», προσθέτοντας ότι «είναι λάθος να επιμένετε στο ψευδοαφήγημα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας για να δικαιολογείτε την επιλογή σας στη στρατηγική τής αναβλητικής διπλωματίας» και «είναι λάθος να προεξοφλείτε εσείς και όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί τις εξελίξεις για να δημιουργήσει κρίση με την Ελλάδα, αντί να επιδιώκουμε ως χώρα να θέσουμε εμείς την ατζέντα στη γείτονα».

Επιπλέον χαρακτήρισε λάθος να θέλει η κυβέρνηση μέσω της ουκρανικής κρίσης να επιβεβαιώσει, όπως είπε, την επιλογή της για «υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.