Quantcast
Ζαν Κλοντ Τρισέ: Η Ευρώπη πρέπει να έχει μια πραγματικά ενιαία ενεργειακή πολιτική - enikonomia.gr
share

Ζαν Κλοντ Τρισέ: Η Ευρώπη πρέπει να έχει μια πραγματικά ενιαία ενεργειακή πολιτική

δημοσιεύτηκε:

«Ένα θλιβερό κεφάλαιο της Ιστορίας γράφεται μπροστά στα μάτια μας», δηλώνει για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Στον Θάνο Μωριάτη

Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στη Realnews, δηλώνει ότι «ένα θλιβερό κομμάτι της Ιστορίας γράφεται μπροστά στα μάτια μας» και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση έχουν ήδη γίνει σημαντικές ζημιές στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», την αντίδραση της οποίας χαρακτηρίζει αξιοσημείωτη.

Κάνει λόγο για την ανάγκη «μιας πραγματικά, αποτελεσματικής και αποδοτικής ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής».

Μιλά για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την κρυστάλλινη θέσης της ελληνικής κοινωνίας, που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Σε ερώτηση σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι «πρώτον, η Ευρώπη πρέπει να έχει μια πραγματικά ενιαία ενεργειακή πολιτική, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα. Η στάση απέναντι στην πυρηνική ενέργεια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είμαι πεπεισμένος ότι ο συνδυασμός της νέας στάσης απέναντι στις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά τον ουκρανικό πόλεμο, μαζί με την ευρωπαϊκή φιλοδοξία για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, θα επιταχύνει την πορεία προς μια πραγματικά, αποτελεσματική και αποδοτική ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική».

Σχετικά με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε τα εξής:

«Ένα θλιβερό κεφάλαιο της Ιστορίας γράφεται μπροστά στα μάτια μας. Είμαι εντυπωσιασμένος και συγκινημένος από την αξιοσημείωτη απάντηση των Ευρωπαίων στη ρωσική επιθετικότητα.

Μια σημαντική συνέπεια της ρωσικής απόφασης είναι να ενισχύσει και να θεμελιώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ωθήσει την ουκρανική κοινή γνώμη ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης και να επιδεινώσει σημαντικά την εικόνα της Ρωσίας. Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε επακριβώς τις επιπτώσεις του πολέμου σε όλους μας. Θα εξαρτηθεί από το εάν θα τελειώσει σύντομα ή όχι και εάν θα υπάρξει ή όχι ένας αποδεκτός διακανονισμός.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν ήδη γίνει σημαντικές ζημιές στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας (συμπεριλαμβανομένων των δευτερογενών επιπτώσεων των κυρώσεων).

Αυτές οι ζημιές είναι πιθανό να διαρκέσουν εξαιτίας της γενικευμένης απώλειας εμπιστοσύνης, της σημαντικής αύξησης των αμυντικών δαπανών και της απήχησης στην παγκόσμια οικονομία ενός πλήρους πολέμου μεταξύ δύο μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών».

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Ζαν Κλοντ Τρισέ

Ζαν Κλοντ Τρισέ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.