Quantcast
Κομισιόν: Αναθεωρείται ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Αναθεωρείται ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες

δημοσιεύτηκε:

Ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται, αλλά έως ότου αυτό συμβεί, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο. Με αυτήν τη γενική απάντηση τοποθετήθηκε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων σχετικά με την επαναπροώθηση αιτούντων ασύλου από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.

Η κ. Μπερτό ανέφερε ότι έως το τέλος του Δεκεμβρίου η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στον υφιστάμενο κανονισμό του Δουβλίνου, καθώς για τη χώρα υπάρχει αναστολή του Δουβλίνου από το 2011. «Η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στα πρότυπα του Δουβλίνου και να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του συστήματος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει έκθεση προόδου για το πού βρισκόμαστε σε αυτό το ζήτημα.

Επιπλέον, τόνισε ότι ενόσω ο κανονισμός του Δουβλίνου αναθεωρείται, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τον υφιστάμενο. «Ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να συμμορφωθούν με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ισχύει, καθώς και με όλα τα παραδοσιακά μέτρα επιβολής που η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει», είπε χαρακτησριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Εξάλλου, υπενθύμισε οτι ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει στείλει επιστολές στους υπουργούς Εσωτερικών των χωρών της ΕΕ, ζητώντας να επιταχύνουν την απορρόφηση των προσφύγων, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα μετεγκατάστασης. H κ. Mπερτό παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και συπμλήρωσε ότι στις 2 Σεπτεμβρίου μετεγκαταστάθηκαν 40 πρόσφυγες από την Ελλάδα στη Φινλανδία και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν μετεγκαταστάσεις προς τη Γαλλία και την Κύπρο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.