Quantcast
Λι Κετσιάνγκ: Καλύτερες των αναμενόμενων οι επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας - enikonomia.gr
share

Λι Κετσιάνγκ: Καλύτερες των αναμενόμενων οι επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

Οι επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας μέχρι στιγμής φέτος είναι καλύτερες από τις αναμενόμενες, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, επικαλούμενος την αύξηση των νέων θέσεων εργασίας και την συνεισφορά της εγχώριας κατανάλωσης και του τομέα υπηρεσιών στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας.

«Συνολικά, η οικονομία φέτος, ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο, είναι καλύτερη της αναμενόμενης», δήλωσε ο Λι κατά την έναρξη συνεδρίου για την συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των πορτογαλόφωνων χωρών στο Μακάο.

Η κινεζική οικονομία το τρίτο τρίμηνο όχι μόνο διατήρησε τη δυναμική ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου του έτους, αλλά κατέγραψε κάποιες θετικές αλλαγές, δήλωσε ο Λι, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι απολύτως ικανή να διατηρήσει μέτριους προς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η κατανάλωση και ο τομέας υπηρεσιών συνέβαλαν περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη και κάποιοι βασικοί δείκτες, που είχαν μειωθεί, σταθεροποιούνται και εμφανίζουν θετικό πρόσημο, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η βιομηχανική παραγωγή, τα εταιρικά κέρδη και οι επενδύσεις, ιδιαίτερα οι ιδιωτικές επενδύσεις, σταθεροποιούνται και ανακάμπτουν, δήλωσε ο Λι, που ξεκίνησε χθες τριήμερη επίσκεψη στην Ειδική Διοικητική Περιοχή του Μακάο.

Τους πρώτους εννέα μήνες, η Κίνα δημιούργησε περισσότερες από 10 εκατ. θέσεις εργασίας σε μικρά και μεγάλα αστικά κέντρα, με το ποσοστό ανεργίας σε 31 μεγάλες πόλεις να είναι κάτω του 5% τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τα τελευταία τρία χρόνια, η Κίνα δημιουργεί ετησίως περισσότερες από 13 εκατ. νέες θέσεις εργασίες σε μικρά και μεγάλα αστικά κέντρα παρά την οικονομική επιβράδυνση.

Η κινεζική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει καθοδικές πιέσεις και προκειμένου να παραμείνει σταθερή η Κίνα θα πρέπει να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την προσφορά διατηρώντας παράλληλα τη συνολική ζήτηση, πρόσθεσε ο Λι.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να υπάρχει μια αντικειμενική και ολοκληρωμένη άποψη των χρεών και της αγοράς ακινήτων της χώρας. Οι κίνδυνοι αναφορικά με το χρέος της Κίνας είναι ελεγχόμενοι και το ποσοστό κρατικού χρέους είναι σχετικά χαμηλό ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Λι, η ζήτηση για κατοικίες θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς προχωρά η αστικοποίηση. Η κυβέρνηση θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να προωθήσει τη σταθερή και υγιή ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και τα χαρακτηριστικά των ίδιων των πόλεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Λι είπε ότι μέτρα όπως οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις και η ενίσχυση της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων αποτυπώνουν τη μεγάλη δυναμική της οικονομίας.

«Είμαστε απολύτως ικανοί να διατηρήσουμε ένα μεσαίο προς υψηλό ρυθμό ανάπτυξης», δήλωσε ο Λι. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% το πρώτο εξάμηνο του έτους, εντός του στόχου της κυβέρνησης για 6,5-7% για το 2016.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.