Quantcast
Ανοιχτά ερωτήματα πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη της NSU - enikonomia.gr
share

Ανοιχτά ερωτήματα πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη της NSU

δημοσιεύτηκε:

Ήταν αναμφίβολα ένα μεγάλο σοκ για τη γερμανική κοινή γνώμη, όταν στις 4 Νοεμβρίου του 2011 πληροφορούνταν από τα μέσα ενημέρωσης ότι ένας νεοναζιστικός τρομοκρατικός πυρήνας ονόματι NSU είχε δολοφονήσει οκτώ οικονομικούς μετανάστες τουρκικής καταγωγής, έναν έλληνα (τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη) κα μια γερμανίδα αστυνομικό. Μέχρι τότε οι περισσότεροι Γερμανοί δεν μπορούσαν να φανταστούν νεοναζιστική τρομοκρατία στη χώρα τους.

Όμως σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια οι γερμανικές αρχές εντόπιζαν στο Άιζεναχ της Ανατολικής Γερμανίας δύο από τα τρία μέλη της οργάνωσης, τον Ούβε Μούντλος και τον Ούβε Μπένχαρντ με σφαίρες στο κεφάλι μέσα σε ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο που είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Τρεις μέρες αργότερα η Μπεάτε Τσέπε, το τρίτο μέλος του δολοφονικού τρίο παραδίδονταν στην αστυνομία.

Μέσα σε 14 χρόνια τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης δολοφόνησαν εννέα ανθρώπους υποκινούμενοι από το μίσος τους κατά των ξένων, σκότωσαν μια νεαρή αστυνομικό υποκινούμενοι από το μίσος τους κατά του κράτους, πραγματοποίησαν δύο βομβιστικές ενέργειες με δεκάδες τραυματίες στην Κολωνία και λήστεψαν 15 τράπεζες. Οι αρμόδιες γερμανικές αρχές απαντούσαν τον Νοέμβριο του 2011 στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων «όχι δεν είχαμε ιδέα για μια τρομοκρατική οργάνωση με τέτοια δράση».

Η δίκη της Τσέπε θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα


Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν αρχικά ότι οι τρεις πραγματοποιούσαν τις πράξεις τους χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο. Λίγο αργότερα όμως δημοσιοποιήθηκε ένα κυνικό βίντεο κινουμένων σχεδίων στο οποίο η οργάνωση μιλούσε ανοιχτά για τις δολοφονίες που διέπραττε επί σειρά ετών.

Τον Μάιο του 2013, μετά από αρκετές καθυστερήσεις, ξεκινούσε στο Μόναχο η δίκη της Μπεάτε Τσέπε, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ενώ τις πρώτες εβδομάδες η δίκη δέσποζε στα πρωτοσέλιδα και μονοπωλούσε τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, τρεισήμισι χρόνια αργότερα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την δικαστική διαδικασία είναι περιορισμένο. Τα κλικ σε άρθρα που αναφέρονται στο τρομοκρατικό τρίο μειώνονται συνεχώς, εκτός κι αν αφορούν τις διαφωνίες της κατηγορουμένης με τους δικηγόρους της ή την απόφασή της να σπάσει τη σιωπή της και να καταθέσει.

Πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του ΝSU το ερώτημα παραμένει αν θα χυθεί φως σε όλες τις πτυχές των πράξεων της οργάνωσης, ένα ερώτημα που απασχολεί κυρίως τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν για ποιους λόγους έχασαν τους συζύγους τους. Ίσως η γερμανική και διεθνής κοινή γνώμη να μην μάθουν ποτέ γιατί οι έρευνες των αστυνομικών αρχών κινούνταν επί σειρά ετών προς τη λάθος κατεύθυνση. Πολλά από τα ερωτήματα θα παραμένουν ίσως αναπάντητα. Μόνο ένα ερώτημα θα απαντηθεί μετά βεβαιότητας. Ποιά η ευθύνη και η ποινή που θα επιβληθεί στην Μπεάτε Τσέπε. Μέχρι τότε όμως θα περάσουν ακόμα αρκετοί μήνες ίσως και χρόνια.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.