Quantcast
Ευρωζώνη: Συνεχίζεται η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων - enikonomia.gr
share

Ευρωζώνη: Συνεχίζεται η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Οι επενδυτές συνέχισαν σήμερα τις πωλήσεις ομολόγων και τις αγορές μετοχών, όπως κάνουν μετά τις αμερικανικές εκλογές, με εξαίρεση ένα διάλειμμα στις αρχές της εβδομάδας, αν και λιγότερο επιθετικά. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν, μετά τη χθεσινή υποχώρησή τους, με πιο σημαντική την άνοδο των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων κατά 7 έως 10 μονάδες βάσης.

Η ζήτηση για το δολάριο συνεχίσθηκε, επίσης, με την ισοτιμία του έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων να φθάνει σε υψηλό έτους, καθώς το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο 9μήνου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 1,07 δολάρια. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του κινεζικού γιουάν, εξ άλλου, ανήλθε σε υψηλό 8ετίας.

Τα σχέδια του νεοεκλεγέντος Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για μείωση των φόρων και αύξηση των δαπανών για υποδομές, εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, ενώ οι προτάσεις του για απέλαση των παράνομων μεταναστών και την επιβολή δασμών στις φθηνές εισαγωγές αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού. Η προοπτική αυτή έδωσε ώθηση στις προσδοκίες ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξηθούν ταχύτερα από ότι αναμενόταν, ενισχύοντας το δολάριο. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε χθες ότι ένα ισχυρότερο δολάριο αποτελεί κίνδυνο για τις παγκόσμιες αγορές.

Η απόδοση των ιαπωνικών 10ετών τίτλων αυξήθηκε στο 0,03% που είναι υψηλό 9μήνου, ενώ οι αντίστοιχοι τίτλοι του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκαν κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,27%, πλησιάζοντας στο υψηλό 11μήνου που σημειώθηκε τη Δευτέρα (2,302%) και σε σχέση με το 1,86% πριν από τις εκλογές. Τα αμερικανικά προθεσμιακά επιτόκια προεξοφλούν πιθανότητα 85% αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο έναντι 75% πριν από τις εκλογές. Η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων προσέλκυσε τους επενδυτές στο δολάριο, με τον δείκτη της ισοτιμίας του να απέχει μόλις 0,5% από το υψηλό επίπεδο 13,5 ετών και πλέον. «Το αφήγημα για το δολάριο είναι ισχυρό», δήλωσε ο Σάιμον Σμιθ, επικεφαλής οικονομολόγος της FXPro. «Η αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι τώρα σχεδόν σίγουρη, με την πορεία των επιτοκίων το επόμενο έτος να θεωρείται επίσης πιο ανοδική, στηρίζοντας περαιτέρω το δολάριο», πρόσθεσε.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών EuroFirst 300 σημείωνε άνοδο 0,2%, ακολουθώντας τα κέρδη που σημείωσε χθες η Wall Street και στηριζόμενος σε μετοχές εταιρειών που έχουν σχέση με πρώτες ύλες. Η πτώση της μετοχής της Bayer κατά 5% βάρυνε, ωστόσο, στον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη DAX, ο οποίος υποχωρούσε 0,2%.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.