Quantcast
Ευρωκοινοβούλιο: Ναι μεν αλλά για μια τέταρτη θητεία Μέρκελ - enikonomia.gr
share

Ευρωκοινοβούλιο: Ναι μεν αλλά για μια τέταρτη θητεία Μέρκελ

δημοσιεύτηκε:

«Αυτά είναι καλά νέα» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν έμαθε ότι η Άγκελα Μέρκελ θα θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη φορά. Για τον ίδιο «είναι προτιμότερη μια καγκελάριος, η οποία δεν τρέχει πίσω από τους λαϊκιστές αλλά αντιπαρατίθεται μαζί τους σε θέματα αξιών». Και αυτό το έκανε η Άγκελα Μέρκελ, επεσήμανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Οι δυο τους δεν είναι απαραίτητα οι καλύτεροι φίλοι. Η Μέρκελ είχε εμποδίσει την εξέλιξη του Λουξεμβούργιου πολιτικού πριν από δυο χρόνια.

Η Άγκελα Μέρκελ είχε απρόσμενα και την υποστήριξη του Πολωνού υπ. Εξωτερικών Βίτολντ Βαζικόβσκι, ο οποίος δήλωσε σε έναν πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό πως είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η Μέρκελ να παραμείνει καγκελάριος της Γερμανίας. Οι τόσο φιλικοί τόνοι είναι πράγματι αξιοπερίεργοι αν αναλογιστεί κανείς ότι μετά την εκλογή του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, οι σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βερολίνου είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Η ανακούφιση για την υποψηφιότητα της Μέρκελ για τέταρτη φορά είναι μεγαλύτερη κυρίως στη βόρεια Ευρώπη. Πολλοί πιστεύουν ότι θα καταφέρει να λειτουργήσει σαν ανάχωμα στην άνοδο των λαϊκιστών.

Περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας


Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι φαίνονται μάλλον διχασμένοι. Ο Φίλιπ Λάμπερτς, επικεφαλής της ευρωομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, χαιρετίζει για παράδειγμα από τη μια πλευρά την απόφαση της Μέρκελ και από την άλλη πλευρά υπογραμμίζει πως η Μέρκελ θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ηγετική πυγμή. «Τα προηγούμενα χρόνια δεν είδα και πάρα πολλά από αυτήν,εάν εξαιρέσει κανείς το μεταναστευτικό, όπου έδειξε πραγματικά θάρρος» δηλώνει ο Λάμπερτς. Στο θέμα όμως της ευρωκρίσης και της Ελλάδας δεν έκανε πολλά, συμπληρώνει. «Χρειαζόμαστε μια πραγματική ευρωπαία ηγέτιδα και όχι μια Γερμανίδα καγκελάριο».

Με τον ίδιο περίπου τρόπο βλέπει τα πράγματα και ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα: «Μια τέταρτη θητεία είναι καλή και κακή. Είναι καλή γιατί η Μέρκελ είναι φιλοευρωπαία και είναι κακή διότι η Μέρκελ μαζί με τον Σόιμπλε είναι οι κύριοι υπερασπιστές της πολιτικής λιτότητας. Και η πολιτική λιτότητας είναι ο τελευταίος ασπασμός για την ΕΕ».

Ο Τζιάνι Πιτέλα πιστεύει πως θα πρέπει τώρα να γίνει αλλαγή πλεύσης, να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Σοσιαλιστή θα πρέπει γίνουν περισσότερες επενδύσεις. Εάν συμβεί αυτό και κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών τότε θα μπορούσε να υπάρξει στην Ευρώπη μεγαλύτερη συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Στην ερώτηση, τέλος, εάν η Μέρκελ θα μπορούσε να φέρει αυτή την αλλαγή, απαντά διπλωματικά και λέει ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο μεγάλη θα είναι η συμμετοχή των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.