Quantcast
Ανδόρα: «Πράσινο φως» στην άρση του τραπεζικού απορρήτου - enikonomia.gr
share

Ανδόρα: «Πράσινο φως» στην άρση του τραπεζικού απορρήτου

δημοσιεύτηκε:

Το κοινοβούλιο του πριγκιπάτου της Ανδόρας, χώρας που περιλαμβανόταν άλλοτε στην «γκρίζα» λίστα των φορολογικών παραδείσων, ενέκρινε την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς μη κατοίκων από τον Ιανουάριο του 2018, έγινε σήμερα γνωστό από επίσημη πηγή.

Ο νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Γενικό Συμβούλιο, το κοινοβούλιο της Ανδόρας, καταδεικνύει τη βούληση αυτού του πριγκιπάτου των Πυρηναίων να συνεργαστεί με τις ξένες χώρες, δήλωσε χθες ενώπιον του κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γιόρντι Τσίνκα.

«Αν δεν είχε εγκριθεί, θα στέλναμε ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στον κόσμο», πρόσθεσε ο Τσίνκα, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτού του κράτους που βρίσκεται στα σύνορα της Γαλλίας με την Ισπανία και όπου ο τραπεζικός τομέας αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% της οικονομίας.

Η Ανδόρα, πρώην φορολογικός παράδεισος, συνεχίζει έτσι την εξομάλυνση που της είχε επιτρέψει το 2010 να βγει από τον «γκρίζο» κατάλογο του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με τους φορολογικούς παραδείσους που δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας.

Επιπλέον, ενώ η χώρα αυτή των 80.000 κατοίκων δεν εισέπραττε φόρους, η Ανδόρα φορολογεί πλέον τις εταιρείες και τους ιδιώτες (με 10%) και έχει θεσπίσει έναν ΦΠΑ (ο υψηλότερος είναι 4,5%).

Οι προσπάθειές της έχουν στόχο να στείλουν ένα μήνυμα αξιοπιστίας στη διεθνή σκηνή και να αποφευχθεί ένα μπλοκάρισμα των τραπεζικών συναλλαγών στο εξωτερικό.

Βάσει του νόμου αυτού, από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι πληροφορίες για κάθε τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο κατέχει πρόσωπο που δεν είναι κάτοικος της Ανδόρας, θα διαβιβάζεται στη χώρα καταγωγής, όταν πρόκειται για πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.