Quantcast
Χαλέπι, μια πόλη στην καρδιά του πολέμου - enikonomia.gr
share

Χαλέπι, μια πόλη στην καρδιά του πολέμου

δημοσιεύτηκε:


Το Χαλέπι, το οποίο ετοιμάζεται να περιέλθει υπό τον πλήρη έλεγχο του συριακού στρατού σήμερα, είναι το βασικό μέτωπο του πολέμου στη Συρία και μια από τις πόλεις που έχει πληγεί περισσότερο από τις συγκρούσεις.

Το Χαλέπι μπαίνει στον πόλεμο

Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2011 χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν στο Χαλέπι, στο οποίο μέχρι τότε δεν είχε επεκταθεί το κίνημα αμφισβήτησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2012, οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού καταλαμβάνουν σχεδόν τη μισή πόλη. Στις αρχές Αυγούστου ο συριακός στρατός ξεκινά μια χερσαία επιχείρηση για την ανακατάληψή της και στη συνέχεια τους πρώτους βομβαρδισμούς.

Η πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας παραμένει έκτοτε διχασμένη μεταξύ των δυτικών συνοικιών που βρίσκονται στα χέρια του στρατού και όπου ζουν 1,2 εκατομμύριο κάτοικοι, και τις ανταρτοκρατούμενες ανατολικές συνοικίες, όπου διαμένουν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι.

Μια κατεστραμμένη μητρόπολη

Οι μάχες καταλήγουν σε πόλεμο φθοράς, ο οποίος σιγά σιγά καταστρέφει την πόλη και την περίφημη Παλιά Πόλη.

Ο στρατός ρίχνει «βαρέλια με εκρηκτικά» εναντίον των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους αντάρτες. Οι εξεγερμένοι απαντούν με ρουκέτες εναντίον των κυβερνητικών συνοικιών.

Οι συνθήκες υγιεινής στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες είναι ανησυχητικές, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί που βρίσκονται εκεί.

Εμπλέκονται οι Ρώσοι

Από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 η Ρωσία έρχεται να βοηθήσει τη Δαμασκό, καθώς ο συριακός στρατός έχει περιέλθει σε άσχημη κατάσταση. Η επέμβαση της Μόσχας επέτρεψε την ανακατάληψη εδαφών από τους αντάρτες, κυρίως στα δυτικά.

Στις 17 Ιουλίου 2016 οι κυβερνητικές δυνάμεις κόβουν τον τελευταίο άξονα ανεφοδιασμού των ανταρτών, τον δρόμο του Καστέλο. Πλέον πολιορκούν εντελώς τις συνοικίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, και όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πολλές ελλείψεις και ραγδαία αύξηση των τιμών.

Στις 22 Σεπτεμβρίου η Δαμασκός και οι Ρώσοι σύμμαχοί της ξεκινούν μια ευρεία επιχείρηση στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες, τις οποίες βομβαρδίζουν ανηλεώς. Οι Δυτικοί κάνουν λόγο για «εγκλήματα πολέμου» από τη Ρωσία και τη Δαμασκό.

Η Δαμασκός θέτει εκ νέου υπό τον έλεγχό της τη μία μετά την άλλη τις συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού και κυρίως την Παλιά Πόλη στις 7 Δεκεμβρίου.

Από τις μάχες περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο ανατολικό Χαλέπι και περισσότεροι από 130 στο δυτικό, ενώ περίπου 130.000 έχουν εγκαταλείψει τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Καταστροφή μιας πόλης ηλικίας χιλιάδων ετών

Ο πόλεμος έχει καταστρέψει ολοσχερώς το Χαλέπι, μια από τις πιο παλιές πόλεις του κόσμου που δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται τουλάχιστον από το 4000 π.Χ., χάρη στη στρατηγική θέση της μεταξύ της Μεσογείου και της Μεσοποταμίας.

Το Χαλέπι ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 19ου αιώνα.

Το 1979, έπειτα από μια επίθεση εναντίον της στρατιωτικής ακαδημίας της πόλης που αποδόθηκε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το καθεστώς παραμέλησε την πόλη, οι έμποροι της οποίας υποστήριξαν την εξέγερση της Αδελφότητας.

Όμως τη δεκαετία του 1990, η ευημερία επέστρεψε στο Χαλέπι.

Το 2013 η Unesco περιέλαβε την Παλιά Πόλη στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.