Quantcast
«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τον Τραμπ στην αμερικανική βιομηχανία αιθανόλης - enikonomia.gr
share

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τον Τραμπ στην αμερικανική βιομηχανία αιθανόλης

δημοσιεύτηκε:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές της βιομηχανίας αιθανόλης για τον σημαντικό ρόλο που έχουν στην διαμόρφωση της ενεργειακής στρατηγικής των ΗΠΑ. Η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε προκειμένου να καθησυχάσει τις αντιδράσεις από το ενδεχόμενο αλλαγής του προγράμματος που επιβάλλει τη χρήση καυσίμων που παράγονται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Τα λεγόμενα “καθαρά καύσιμα” έρχονται στην επικαιρότητα, ενώ εγκρίθηκε ο διορισμός του Σκοτ Προύιτ στην ηγεσία της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), αλλά και μετά την επιλογή από τον Τραμπ, του Καρλ Άικαν, ως υψηλόβαθμου συμβούλου του.

Τόσο ο Προύιτ όσο κι ο Άικαν έχουν στο παρελθόν ασκήσει κριτική στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την χρήση καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο απαιτεί την ανάμειξη βιοκαυσίμων όπως η αιθανόλη με τη βενζίνη.

Με επιστολή του προς τους συμμετέχοντες σε διάσκεψη για την αιθανόλη που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει “το βάρος των κανονισμών” που διέπουν την λειτουργία του κλάδου τους. Παρά το γεγονός ότι στην επιστολή δεν αναλύθηκαν οι λεπτομέρειες για τα σχέδια της πολιτικής που θα εφαρμοστεί, το περιεχόμενό της ήταν καθησυχαστικό.

“Να είστε ήσυχοι ότι ο πρόεδρος σας κι αυτή η κυβέρνηση δίνει αξία στη σημασία των καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και για την ενεργειακή μας ανεξαρτησία,” αναφέρει ο Τραμπ στην επιστολή αυτή.

Η εφαρμογή του προγράμματος RFS φέρνει σε αντιπαράθεση συμφερόντων δύο σημαντικούς υποστηρικτές του Τραμπ, από τη μια μεριά την βιομηχανία πετρελαίου κι από την άλλη τη βιομηχανία καλαμποκιού στις ΗΠΑ. Ο αγροτικός τομέας υποστήριξε δυναμικά τη μίξη κατά το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό των βιοκαυσίμων με τα συμβατικά καύσιμα. Ωστόσο, η πετρελαϊκή βιομηχανία υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του προγράμματος αυτού προκαλεί αύξηση του οικονομικού κόστους.

Στην διάρκεια της ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού του, ο Προύιτ δήλωσε ότι υποστηρίζει την εφαρμογή του προγράμματος RFS, αλλά παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο τροποποιήσεών του.

Πριν από την συμμετοχή του στην κυβέρνηση Τραμπ, ο Άικαν είχε δηλώσει ότι το σύστημα για την αγορά και την πώληση βιοκαυσίμων που υποστηρίζει την εφαρμογή του RFS οδηγεί σε χρεοκοπία τα μικρότερα διυλιστήρια πετρελαίου.

Το σχέδιο για τα βιοκαύσιμα που προωθούσε ο προηγούμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ η EPA συγκεντρώνει τις απόψεις των Αμερικανών πολιτών σχετικά με την αλλαγή ή μη του προγράμματος RFS.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.