Quantcast
Η Βόρεια Κορέα παρακάμπτει τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει ο ΟΗΕ - enikonomia.gr
share

Η Βόρεια Κορέα παρακάμπτει τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει ο ΟΗΕ

δημοσιεύτηκε:

Η Βόρεια Κορέα παρακάμπτει τις σκληρές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ χρησιμοποιώντας ενδιάμεσους ή εταιρείες-βιτρίνες για να συνεχίσει τις εμπορικές συναλλαγές της κυρίως με τη Μαλαισία και την Κίνα, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκθεση των 100 σελίδων επιβεβαίωνει ότι οι δύο πυρηνικές δοκιμές και οι 26 πυραυλικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα πέρσι επέτρεψαν στην Πιονγκγιάνγκ “να προετοιμάσει το έδαφος” όσον αφορά την τεχνολογία κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής “και όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί”.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε δύο αποφάσεις με τις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα: απαγορεύτηκε μεταξύ άλλων η εξαγωγή μεταλλευμάτων και επιβλήθηκαν περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, ωστόσο τα μέτα αυτά δεν εφαρμόνται “με επάρκεια” και “συνέπεια” από τις χώρες-μέλη του Οργανισμού.

Η Βόρεια Κορέα “παρακάμπτει τις κυρώσεις όσον αφορά το εμπόριο απαγορευμένων προϊόντων με τεχνικές διαφυγής” ολοένα και πιο εξελιγμένες τονίζεται στην έκθεση που υποβλήθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα.

Οι κυρώσεις αυτές έχουν ως στόχο να στερήσουν από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτησει το εξοπλιστικό πρόγραμμά του το οποίο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, απειλή την παγκόσμια ασφάλεια.

Μόνο 76 από τις 192 χώρες του ΟΗΕ ανέφεραν στον Οργανισμό τα μέτρα που έλαβαν για να εφαρμόσουν τις κυρώσεις, που είναι υποχρεωτικές για όλους. Η Κίνα ανακοίνωσε πάντως στις αρχές του μήνα ότι διέκοψε τις εισαγωγές άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα για φέτος, σκληραίνοντας τη στάση της απέναντι στον σύμμαχό της.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.