Quantcast
Ιταλία: Στο στόχαστρο και ο υπουργός αθλητισμού για τις παράνομες εργολαβίες - enikonomia.gr
share

Ιταλία: Στο στόχαστρο και ο υπουργός αθλητισμού για τις παράνομες εργολαβίες

δημοσιεύτηκε:

Νέες εξελίξεις προστίθενται στην ευρύτατη δικαστική έρευνα για τις κρατικές εργολαβίες στην Ιταλία. Σήμερα πρόκειται να ανακριθεί από τους εισαγγελείς της Ρώμης ο επιχειρηματίας Τιτσιάνο Ρέντσι, πατέρας του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Σε βάρος του Τιτσιάνο Ρέντσι διεξάγεται έρευνα για «συμμετοχή σε αθέμιτη άσκηση επιρροής» αναφορικά με τις προμήθειες του ιταλικού δημοσίου και τις εταιρίες που παίρνουν μέρος στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Ο πατέρας του Ματέο Ρέντσι υποστηρίζει ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα και ότι ουδέποτε είχε κάποιο χρηματικό όφελος. Παράλληλα, όμως, η υπόθεση αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ιταλική κυβέρνηση. Η εισαγγελία της Ρώμη διεξάγει έρευνα και σε βάρος του υπουργού Αθλητισμού Λούκα Λόττι (μέχρι πρότινος υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης), ο οποίος είναι από τους κύριους συνεργάτες του Ρέντσι.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, φέρεται να αποκάλυψε στον υπεύθυνο της Κρατικής Υπηρεσίας Προμηθειών της Ιταλίας ότι η αστυνομία, με εντολή των δικαστικών, είχε τοποθετήσει κοριούς στο γραφείο του. Το κίνημα Πέντε Αστέρων αποφάσισε να καταθέσει «πρόταση δυσπιστίας», σε βάρος του Λότι. Το κύριο ερώτημα που προκύπτει άμεσα είναι αν η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι θα μπορέσει να εξασφαλίσει -στην Γερουσία- την απαιτούμενη πλειοψηφία για να «θωρακίσει» τον υπουργό Αθλητισμού — κάτι που στην φάση αυτή δεν είναι καθόλου βέβαιο, λόγω και της πρόσφατης διάσπασης του «Δημοκρατικού Κόμματος».

Ο Λούκα Λότι συνεχίζει να δηλώνει απόλυτα αθώος καi χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση «επαίσχυντη εκστρατεία». Αν όμως δεν παραιτηθεί πριν ψηφισθεί η πρόταση δυσπιστίας, κινδυνεύει να βάλει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση Τζεντιλόνι, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντική κοινοβουλευτική ήττα . Όσο για τον Ματέο Ρέντσι, είναι σαφές ότι αντιμετωπίζει πιθανότατα την πιο κρίσιμη δοκιμασία της πολιτικής του σταδιοδρομίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.