Quantcast
ΗΠΑ: Προς αντικατάσταση οδεύει το πρόγραμμα Obamacare - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Προς αντικατάσταση οδεύει το πρόγραμμα Obamacare

δημοσιεύτηκε:

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να γνωστοποιήσουν μέσα στην εβδομάδα τη νομοθεσία που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, το οποίο προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για μία από τις ουσιαστικές νομοθετικές προτεραιότητες και προεκλογικές δεσμεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου Ρεπουμπλικάνου, που ανήκει στο επιτελείο των στελεχών μέλους του κόμματος στο Κογκρέσο.

Από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ ασκεί πιέσεις στους Ρεπουμπλικάνους που ελέγχουν πολιτικά τόσο τη Γερουσία, όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να δράσουν άμεσα προκειμένου να ακυρωθεί η εφαρμογή του Obamacare και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα το αντικαταστήσει. Ωστόσο, τα μέλη του κόμματος στο Κογκρέσο διαφοροποιούνται στις λεπτομέρειες μιας τέτοιας νομοθετικής προσέγγισης.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αντιμέτωποι με το ρίσκο να προκαλέσουν συνθήκες χάους στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ, με την ανάκληση εφαρμογής του Obamacare, το οποίο ψηφίστηκε με την υποστήριξη των Δημοκρατικών (2010) κι έναντι της συνολικής αντίδρασης των Ρεπουμπλικάνων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν χαρακτηρίσει το Obamacare μια “εκτός ορίων κυβερνητική παρέμβαση,” ενώ ο Τραμπ το έχει χαρακτηρίσει ως “καταστροφή.”

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κινητοποίηση στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων άρχισε την Παρασκευή με τηλεφωνήματα και συναντήσεις και συνεχίστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι διαβουλεύσεις έγιναν μεταξύ του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, του υπουργού Υγείας Τομ Ράις, του υπεύθυνου προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Μικ Μουλβάνι, αλλά και του συμβούλου επί θεμάτων εσωτερικής πολιτικής του Τραμπ Άντριου Μπρέμπεργκ, με τη συμμετοχή κι άλλων στελεχών.

“Βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο τη στιγμή αυτή, ενώ συνεχίζεται η κατάρτιση του νομοσχεδίου. Αναμένουμε τη δημοσιοποίηση του τελικού νομοσχεδίου στις αρχές της εβδομάδας,” δήλωσε ανώνυμα στο Reuters, η ίδια πηγή του Κογκρέσου, που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “συναινετικό σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων,” χωρίς να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της, η Άσλι Στρονγκ, εκπρόσωπος του Ράιαν δήλωσε: “Κλιμακώνεται τώρα μία διαδικασία αρκετών χρόνων, προκειμένου να τηρήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στον αμερικανικό λαό.”

Το πρόγραμμα Obamacare αποδείχτηκε δημοφιλές σε πολλές αμερικανικές πολιτείες, ακόμη και σε μερικές που βρίσκονται υπό τον πολιτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, ενώ επέτρεψε την πρόσβαση στο σύστημα υγείας περίπου 20 εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι ήταν προηγούμενα ανασφάλιστοι. Ωστόσο, η αύξηση των ασφαλίστρων προκάλεσε την αγανάκτηση πολλών ασφαλισμένων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.