Quantcast
Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της G20 - enikonomia.gr
share

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της G20

δημοσιεύτηκε:

Οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες ίσως να μην απορρίπτουν πλέον απερίφραστα τον προστατευτισμό ή τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της συνάντησής τους που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, δεσμευόμενοι μόνο να διατηρήσουν «ένα ανοικτό και δίκαιο διεθνές εμπορικό σύστημα».

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών από την Ομάδα των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών θα συναντηθούν στις 17-18 Μαρτίου στη γερμανική πόλη Μπάντεν Μπάντεν για να συζητήσουν την παγκόσμια οικονομία.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάσσεται υπέρ του προστατευτισμού στο εμπόριο.

Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters και το οποίο ίσως αλλάξει πριν από τις 18 Μαρτίου, φαίνεται να προσαρμόζεται στη νέα αμερικανική στάση.

Το προσχέδιο, με ημερομηνία 1 Μαρτίου, αφαιρεί τη φράση που υιοθέτησαν πέρυσι οι υπουργοί Οικονομικών της G20 «να αντισταθούν σε κάθε είδους προστατευτισμό». Μια προειδοποίηση κατά του προστατευτισμού περιλαμβανόταν στα ανακοινωθέντα της G20 εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

«Η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο προστατευτισμό στο προσχέδιο είναι παράξενη», δήλωσε αξιωματούχος κοντά στην προετοιμασία της συνάντησης. «Ίσως είναι το ελάχιστο στο οποίο μπορούν όλοι να συμφωνήσουν».

Επιπλέον, το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει πλέον την πρόταση, που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενες ανακοινώσεις, ότι η G20 πρέπει να «απέχει από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις» και δεν θα πρέπει «να θέτει ως στόχο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για λόγους ανταγωνισμού».

Αντ’ αυτού, αναφέρει: «Θα διατηρήσουμε ένα ανοικτό και δίκαιο διεθνές εμπορικό σύστημα» και «Επαναβεβαιώνουμε τις προηγούμενες δεσμεύσεις μας για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες».

Τα ανακοινώθεντα της G20 πέρυσι άρχισαν να περιλαμβάνουν μια φράση που ήταν κομμάτι της ρητορικής της Ομάδας των 7 για χρόνια: «Η υπερβολική αστάθεια και οι άτακτες κινήσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Θα διαβουλευθούμε στενά για τις αγορές συναλλάγματος». Η φράση αυτή επίσης λείπει από το φετινό προσχέδιο.

Ιάπωνες αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν εάν θα αλλάξει η ρητορική για τα νομίσματα αλλά δήλωσαν ότι η όποια αλλαγή δεν θα σηματοδοτήσει μια μετακίνηση από τη στάση της G20 αναφορικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

«Η Γερμανία ίσως θέλει να περιορίσει αυτό το κομμάτι του ανακοινωθέντος… Δεν θα δίναμε πολύ βάση σε αυτό», δήλωσε Ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαβουλεύσεων της G20.

«Τα νομίσματα είναι σημαντικά, αλλά είναι πολύ νωρίς να πω κάτι παραπάνω», δήλωσε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Ακόμα συζητάμε τι μήνυμα θέλουμε να στείλουμε. Όποιο κι αν είναι, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν το παρερμηνεύουν οι αγορές».

Η Ιαπωνία, όπως κι άλλα μέλη της G20 από την Ασία, ανησυχούν για τη ρητορική προστατευτισμού της Ουάσινγκτον και του αντίκτυπού της στις διαβουλεύσεις της G20.

«Ο προστατευτισμός έχει γίνει το νέο τσουνάμι και όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατευθούμε αυτό αυτό», δήλωσε Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος που ασχολείται με τις διαπραγματεύσεις της G20.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.