Quantcast
Αυστρία: Ικανοποίηση για την έκβαση των ολλανδικών βουλευτικών εκλογών - enikonomia.gr
share

Αυστρία: Ικανοποίηση για την έκβαση των ολλανδικών βουλευτικών εκλογών

δημοσιεύτηκε:

Με εξαίρεση το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στην Αυστρία -έστω και με μία ιδιαίτερα μεγάλη και παράδοξη καθυστέρηση τους μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων – εκφράζουν ανακούφιση και ικανοποίηση για την “φιλοευρωπαϊκή” έκβαση των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία.

Πολύ χαρούμενος από το “φιλοευρωπαϊκό αποτέλεσμα” των εκλογών εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, τονίζοντας πως ενισχύθηκε το “μαζί” και απορρίφθηκε από τους ψηφοφόρους ο “ολέθριος εθνικισμός”.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον οποίο συνεχάρη για την εκλογική νίκη του.

Ικανοποίηση για την απόρριψη του “επιθετικού” δεξιού λαϊκισμού, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέας Σίντερ, προσθέτοντας ότι όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανηγυρισμούς τη στιγμή που στην Ολλανδία την πολιτική γραμμή καθορίζει ένα δεξιό-φιλελεύθερο κόμμα.

Στη δική του εκτίμηση του αποτελέσματος των ολλανδικών εκλογών, το συγκυβερνών, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, θεωρεί τη νίκη του Μαρκ Ρούτε ως “σαφή επιβεβαίωση” της πολιτικής του προερχόμενου από το Λαϊκό Κόμμα Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ως επιβεβαίωση της δικής του επιφυλακτικής πολιτικής απέναντι στην Ευρώπη, εκτιμά την αύξηση των εδρών του Κόμματος της Ελευθερίας του Γκεερτ Βίλντερς,το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων το οποίο εδώ και πάνω από ένα χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η μεγαλύτερη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από 30 %.

Ο γενικός γραμματέας των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι επέκρινε σε δηλώσεις του την αντίδραση “ορισμένων πολιτικών”, οι οποίοι, όπως ανέφερε, κάνοντας λόγο για ήττα του Βίλντερς, “αρνούνται την πραγματικότητα”, ενώ ο αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, παραπέμποντας στον κατακερματισμό του κομματικού φάσματος στην Ολλανδία, χαρακτήρισε τον Γκεερντ Βίλντερς έναν από τους νικητές των εκλογών.

Η αρχηγός των Αυστριακών Πράσινων, Εύα Γκλαβίσνιγκ χαρακτηρίζει σε δηλώσεις της το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία ως ” ισχυρό μήνυμα συνοχής και αισιοδοξίας”, η πολιτική για τις οποίες επιβραβεύεται από τους ψηφοφόρους.

Η ευρωβουλευτής των Πράσινων και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ουλρίκε Λούνατσεκ, επισήμανε πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν επιτρέπει σε πολιτικούς που διασπείρουν μίσος να καταστρέψουν την Ευρώπη.

Τόσο η Εύα Γκλαβίσνιγκ όσο και η Ουλρίκε Λούνατσεκ εξέφρασαν την ιδιαίτερη χαρά τους για την επιτυχία του ολλανδικού κόμματος Πράσινη Αριστερά, που αύξησε τη δύναμή του κατά δέκα έδρες.

“Ισχυρό μήνυμα εναντίον ενός οπισθοδρομικού και εθνικιστικού προσανατολισμού”,εκτιμά σε δηλώσεις του το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών ο αρχηγός του κόμματος ΝΕΟΣ Ματίας Στρολτς, ενώ τη χαρά του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Θρησκευτικής Κοινότητας στην Αυστρία Όσκαρ Ντόιτς, τονίζοντας πως κανείς δεν θα πρέπει να κλείνει τα μάτια μπροστά στην αυξημένη προσέλκυση ψηφοφόρων από λαϊκιστικά κόμματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.