Quantcast
Σαπέν: Η Γαλλία δεν θα σταθεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Mercosur - enikonomia.gr
share

Σαπέν: Η Γαλλία δεν θα σταθεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Mercosur

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, που επισκέπτεται επίσημα τη Βραζιλία, διαβεβαίωσε χθες ότι η χώρα του δεν θα σταθεί «εμπόδιο» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Mercosur για τη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας, που εξέφρασε την ευχή να προχωρήσουν παρά τις δυσκολίες.

«Το μήνυμα το οποίο θέλω να στείλω είναι ότι η Γαλλία δεν στέκεται εμπόδιο», δήλωσε ο υπουργός σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική από την Πέμπτη ως χθες Σάββατο, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε το Μπουένος Άιρες, τη Μπραζίλια και το Σάου Πάουλου.

«Γνωρίζω πως εδώ λέγεται συχνά ότι η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που εγείρουν εμπόδια στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων αυτών, λαμβανομένης υπόψη της σημασίας του αγροτικού τομέα, αλλά (…) η Βραζιλία και η Αργεντινή είναι χώρες που έχουν επίσης τη συνήθεια να είναι πολύ αυτάρκεις, κλεισμένες στον εαυτό τους, συμπεριλαμβανομένου του βιομηχανικού τομέα», ανέφερε.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη νοτιοαμερικάνικη κοινή αγορά (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη) ξανάρχισαν την περασμένη εβδομάδα στο Μπουένος Άιρες με έναν τεχνικό γύρο ο οποίος πήγε «καλά», διαβεβαίωσε ο Σαπέν, παρότι αναγνώρισε ότι αυτές είναι «δύσκολες διαπραγματεύσεις».

Τις συνομιλίες, που είχαν αρχίσει το 2004, φρενάρουν κυρίως οι επιφυλάξεις των ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών λόμπι, που ελπίζουν να περιορίσουν τις εισαγωγές λατινοαμερικάνικου βοδινού. Η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ δήλωσε πάντως πεπεισμένη πρόσφατα ότι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα υπογραφθεί φέτος.

«Η Γαλλία θέλει αληθινά να προχωρήσουμε, το θέλουμε και εξαιτίας ενός προβλήματος που προσλαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στις προστατευτικές παρορμήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Σε μια συγκυρία κατά την οποία η μεγαλύτερη οικονομία (του κόσμου) επιδεικνύει με λόγια και με συμπεριφορές μια διάθεση εσωστρέφειας, απομονωτισμού, θεωρώ ότι ο υπόλοιπος κόσμος έχει συμφέρον να επιδείξει ότι ο διάλογος είναι επωφελής, ότι το άνοιγμα είναι ο ωφέλιμο: αυτή ίσως είναι η καλύτερη απάντηση στην αμερικανική κυβέρνηση», έκρινε ο Σαπέν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.