Quantcast
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας αρνείται να παραιτηθεί παρά τις νέες αποκαλύψεις - enikonomia.gr
share

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας αρνείται να παραιτηθεί παρά τις νέες αποκαλύψεις

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, αψηφώντας τον νέο πολιτικό σεισμό που προκάλεσαν οι καταγγελίες πως συζητούσε τη δωροδοκία ενός πιθανού μάρτυρα στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της χώρας, προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή του. Οι νέες αποκαλύψεις εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που η κυβέρνησή του προωθεί στο Κογκρέσο, ενώ προκάλεσαν πανικό στο χρηματιστήριο (-10%) και ώθησαν σε μεγάλη πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος (-5,46%) έναντι του δολαρίου.

Ο Τέμερ διέψευσε πως είπε σε κοινοβουλευτικούς συμμάχους του πως δεν θα επιτρέψει να τον απομακρύνουν από την εξουσία. Ακύρωσε όλες τις υποχρεώσεις του για σήμερα για να αντιμετωπίσει την κρίση και σχεδιάζει να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους Βραζιλιάνους εντός της ημέρας, δήλωσαν συνεργάτες του.

Η εφημερίδα O Globo έγραψε χθες βράδυ ότι ο Τέμερ συναντήθηκε τον Μάρτιο με τον Ζοέζλεϊ Μπατσίστα, τον πρόεδρο της εταιρείας εμπορίας κρεάτων JBS, η οποία αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς τα 13 χρόνια της διακυβέρνησης του Κόμματος Εργαζομένων (PT), χάρη κυρίως σε χαμηλότοκα δάνεια από την εθνική αναπτυξιακή τράπεζα της Βραζιλίας, και του ζήτησε περίπου 640.000 δολάρια.

Ο Μπατσίστα ηχογράφησε τη συνομιλία, κατά την οποία ο Τέμερ και ο ίδιος συζήτησαν τη δωροδοκία του φυλακισμένου πρώην προέδρου της Βουλής, του Εδουάρδου Κούνια του κόμματος PMDB, προκειμένου να μην καταθέσει για τη διαφθορά. Δεν είναι σαφές για ποιο ακριβώς πράγμα θα πληρωνόταν για να παραμείνει σιωπηλός ο Κούνια.

«Θα πρέπει να δούμε τι θα πει το (Ομοσπονδιακό) Ανώτατο Δικαστήριο κι εάν θα αποδεχθεί την κασέτα ως αποδεικτικό στοιχείο», δήλωσε συνεργάτης του προέδρου Τέμερ. «Ο πρόεδρος είναι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα, αλλά αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σε όλους», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ η ομοσπονδιακή αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς, που επικεντρώνεται στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Πετρομπράς, στοχοθετώντας συμμάχους του Τέμερ.

Αστυνομικοί στην Κουριτσίμπα διεξήγαγαν έρευνα στο σπίτι του βουλευτή Χοντρίγκου Ρόσα Λούρες, επί σειρά ετών εξ απορρήτων συνεργάτη του Τέμερ, επίσης στέλεχος του PMDB. Ο Λούρες έχει κατηγορηθεί ότι λάμβανε δωροδοκίες για λογαριασμό του Τέμερ, κάτι που αρνείται.

Τρία πρόσωπα τα οποία είναι ενήμερα για την πορεία των ερευνών δήλωσαν ότι το δημοσίευμα της O Globo είναι ακριβές.

Μιλώντας σε μια συζήτηση στο Κογκρέσο, ο Τέμερ φέρεται να είπε ότι είναι θύμα «συνωμοσίας».

Παράλληλα, μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία ανέφερε ότι ερευνήθηκε επίσης ένα διαμέρισμα που ανήκει στον γερουσιαστή Αέσιου Νέβες, καθώς και σπίτια άλλων πολιτικών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έλαβε την απόφαση ότι ο Νέβες θα πρέπει να αποπεμφθεί από τη Γερουσία λόγω των κατηγοριών σε βάρος του, κατά την ίδια πηγή. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας περιορίστηκε να δηλώσει πως θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση «το συντομότερο δυνατόν».

Διαδηλώσεις, αν και με συγκριτικά μικρή συμμετοχή, έγιναν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μπροστά στο προεδρικό μέγαρο και κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου στο Σάου Πάουλου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.