Quantcast
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου - enikonomia.gr
share

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου

δημοσιεύτηκε:

Ο πρόεδρος της Καταλονίας προκήρυξε για την 1η Οκτωβρίου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής αυτής περιφέρειας, παρά το γεγονός πως η Μαδρίτη εμμένει στην αρνητική της θέση και χαρακτηρίζει την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος παράνομη και αντισυνταγματική.

«Θέλετε να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας;» θα είναι η ερώτηση που θα τεθεί στους Καταλανούς, δήλωσε ο Πουτζδεμόν, διεκδικώντας το «δικαίωμα σ’ ένα δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης». Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι διαβεβαίωνε ανέκαθεν πως αυτό το δημοψήφισμα, που έχει απαγορευθεί, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Αντίστοιχες αποσχιστικές κινήσεις από την πλευρά της Καταλονίας συγκεντρώνουν κάθε φορά όλο και περισσότερες θετικές ψήφους από τους Καταλανούς, ιδίως εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης που πλήττει την ισπανική επικράτεια.

Λίγους μήνες μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Καταλανοί είχαν οργανώσει ένα συμβολικής σημασίας δημοψήφισμα για τη δική τους απόσχιση από την Ισπανία. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν εμφανιστεί στις κάλπες και ψήφισαν υπέρ της απόσχισης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.